Дыбр

May 07, 2011 16:58

Некоторое время назад я присоединилась к армии людей в наушниках.
И теперь по дороге на работу и с работы в маршрутке на вопрос «вы выходите?» я отвечаю «ась? что ( Read more... )

вопрос, аудио, про_меня, полезные ссылки

Leave a comment

candrika May 7 2011, 16:42:14 UTC
ага, дрейфус відомий, як своєю спеціалізацією в екзистенціалізмі, так і своїми онлайн-лекціями (тут його, виявляється, багато хто із студентів слухає).
я не чула, щоб крім нього ще хтось із зірок в цій сфері (або взагалі в гуманітарних), так активно росповсюджував свої лекції в інтернеті, а слухати незіркової якості північно-американські лекції з міфології, я думаю, вам буде дуже скучно (мала досвід праці асистентом в курсі з міфології - дуже болісний був досвід).
я б порадила краще пошукати аудіокниги власне кажучи джерел, аніж лекцій-про. хоч, може я помиляюся.

Reply

anoushe May 8 2011, 11:07:30 UTC
Це ж треба. Виявляється, він такий відомий. Ну, в принципі, це зрозуміло. Хороший оратор. Вміло донисить свою думку, дотепно жартує :)

Аудікниги джерел - це, звичайно ж, добре. Але справа в тому, що мені скоро доведеться самій читати. Тому я б хотіла послухати, як взагалі це роблять англомовні викладачі. Я маю на увазі, як розподіляють матеріал, як привертають увагу, як знімають напругу, як поводяться з аудиторією, як провокують дискусії. Взяти собі якісь вдалі моделі. Ну, якось так.

А чому досвід був болісний? Через нудьгу? Мені здавалося, що викладача, на курси якого записується мало студентів, довго в університеті не триматимуть. Це ж у нас можна хоч весь час переказувати, що чоловік розповідав за сніданком. Чи я дуже помиляюсь?

Reply

candrika May 9 2011, 14:34:41 UTC
дрейфус відомий монографією про Буття і Час Гайдегера, і раннім перекладом Мерло-Понті. Я, правда, його не читала і не слухала, але чула шо відомий :).

ну, якщо це не з пізнавальною метою, а з методолонічною, тоді так, варто мабуть що є послухати.

болісно було і через нудьгу, і через загальну некомпетентність, і через переповідання типових інтерпретацій, які насправді суперечать текстові. через поверховість і галоп (іліаду цілу за 6 тижнів прочитали, енеїду - за 4) я вже не кажу про постійні multiple-choice тести на імена.

якість викладача впливає на записуваність хіба що в останні роки навчання, записуваність, в свою чергу, не впливає на працевлаштування. принаймні в північній америці. може в європі воно інакше.

Reply

anoushe May 10 2011, 08:14:20 UTC
О, Іліада за 6 тижнів - це галоп! Нормальні такі там у вас темпи, жити можна :)

А як може записуваність не впливати на працевлаштування викладача? А якщо щороку записуватиметься 2 людини замість 30 у іншого викладача? Хіба нічого тому нудному і неякісному викладачеві не буде?

Reply

candrika May 10 2011, 13:29:17 UTC
еге, це при тому, що студенти вирішили, що раз прочитати це все нереально, то краще взагалі не читати, доводилося на семінарах через раз як в дитсадку вголос читати :)

записуваність не впливає, бо у вступних курсах, які студенти мусять і так брати, записуватися їм доводиться часто коли ще навіть невідомо, хто читатиме, тих 300 студентів, яких вони на курс запланували, так чи так запишуться, бо щось же їм треба брати, якщо цікаві/популярні курси будуть всі розібрані, все одно залишиться ше повно студентів, які не встигли записатися на щось інше, або яким все одно, на якій лекції в чаті сидіти. це ж бізнес, все розраховано. А більше просунуті курси все одно дають викладачам, які вже на постійній роботі, їм вже нічого не загрожує, в найгіршому випадку, якщо доведеться курс відмінити, бо на нього надто мало записалося студентів, то можуть попросити викладача, щоб він на другий раз щось інше прочитав.
Принаймні в нас в великому державному університеті така ситуація.

Reply

anoushe May 10 2011, 14:20:27 UTC
нереально. Іліаду за 6 тижнів нереально... Я плакалъ
У нас на всю античну літературу (Греція + Рим) був один семестр. Що з того перепало на Гомера, я вже не пам'ятаю, але точно не 6 тижнів. За 6 тижнів студенти можуть гори звернути, а не те що Іліаду прочитати. Хоча для декого, може, гори були б легшими :)

Зрозуміло. Просто мені про ситуацію з записуваністю розказумали ті, у кого робота не постійна. Їм, видно, важливо, щоб охочих було більше.

Reply

candrika May 10 2011, 16:49:01 UTC
ну все відносно, звичайно. В нас на античну філософію два семестри було, але скільки тексту ми реально прочитали? а скільки продумали, перетравили? практично нічого. все-таки тут коли беруть античну філософію, то хоч основні тексти докладно читають, а той курс античної типу міфології - прогнали по всьому, але нічого не навчилися.

ясно, що іліаду за 6 тижнів можна прочитати, я ж прочитала, але то ж я, а то студенти. навіть якби вони її цілу пропроковтнули (а ще жахливо сірий англійський переклад!), що з того в них залишиться? або Софоклового Царя Едіпа за два заняття... Ще Іліада - хай, а це було дійсно сумно.

хоч може в мене просто надто філософський підхід - дуже хочеться все зрозуміти :) крім того, якщо отак по всьому прогнати - дуже скучно тоді читати студентські ессе - суцільні банальності виходять

Reply

anoushe May 10 2011, 18:54:02 UTC
Я настільки далека від тієї системи освіти... У нас не буває ессе, і взагалі все спрямовано не на якість засвоєння матеріалу, а на кількість прочитаного. Тобто хтось із викладачів, може, й вимагає якості у відповідь на свої якісні лекції, але ж де її узяти? От у мене, наприклад, на 3х літературах (українській, російській і зарубіжній) одночасно був кінець 19-го століття з усіма його Голсуорсі, Толстими, Достоєвськими і Панасами Мирними. Фізично не можна було читати те все якісно. Тому коли я дізнаюся, що десь на саму лише Іліаду виділяється 6 тижнів, я починаю заздрити. Мені звідси здається, що хай би як воно там поверхнево не було, але ж на один твір це дуже тривалий час ( ... )

Reply

candrika May 10 2011, 19:41:37 UTC
ну так власне, що він філософ, та ще й з європейської (тут це називається "континентальної") традиції. там прийнято читати багато, але повільно і вдумливо :). з міфології я, влесне кажучи, мабуть радше би на француцузів чи іспанців орієнтувалася - в них там з їхнім психоаналізом мав би бути стабільніший інтерес до міфології. хоча, хто зна - то не моя спеціальність тому конкретно нікого не пораджу - я більше про міфологію за 5 років на україні навчилася, ніж за 10 тут :).

Reply

anoushe May 10 2011, 19:54:48 UTC
Та я поки що на наших орієнтуюся. У нас тут теж багато чого цікавого з цього приводу є. Може, колись і до французів доберуся :)

Reply


Leave a comment

Up