Зоозахисники залізли в клітки, протестуючи проти політики адміністрації зоопарку

Dec 20, 2009 20:13


20 грудня біля входу до Київського зоопарку відбулася акція-перформенс «Київський зоопарк - концтабір для тварин!».
Учасники акції привернули увагу громадськості до проблем зоопарку та вимагають гідних умов існування для його мешканців. «Зоопарк, за визначенням, - науково-просвітницька установа, й перетворення його на торгівельно-розважальний комплекс, в якому нехтують життям та правами тварин, є неприпустимим», стверджують організатори акції.
В акції взяли участь близько 20 чоловік, члени різних організацій та ініціатив і просто небайдужі громадяни.
Суть перформенсу полягала в тому, що двоє активістів у масках звірів були поміщені в маленьку клітку. Там вони зображали поведінку тварин у замкненому просторі. Увесь перформенс супроводжувався коментарями організаторів щодо того, що адміністрації та багатьом відвідувачам зоопарку байдуже до страждань тварин.
Учасники акції стверджують, що керівництво зоопарку не компетентне, аби керувати таким складним науково-просвітницьким комплексом, як зоопарк. Зокрема, С.Берзіна, генеральний директор зоопарку, має погашену судимість за привласнення коштів кінологічного клубу. Також говорилося про те, що зоопарк поступово перетворено протягом 90-2000-х років на торгівельно-розважальний комплекс, і нове керівництво зоопарку, що декларувало наміри змінити ситуацію 2 роки тому, майже нічого не змінює.
Скрутна ситуація з науковими кадрами в зоопарку: після масового звільнення близько 60-ти працівників зоопарку у 2009 р. установа лишилася практично без науково відділу.
Здивування викликає також критерій підбору кадрів у Київському зоопарку: так, за даними міжнародних організацій Naturewatch foundation та Tierhilfswerk, на роботу до Київського зоопарку прийнято 2 співробітників із Великобританії, одного з яких, Стівена Пілчера, було звільнено з посади доглядача в Дортмундському зоопарку за жорстоке ставлення до тварин. При цьому в Київському зоопарку англійці вважаються фахівцями, хоча до того працювали кіперами (доглядачами).

Подробиці. В листопаді 2007 р. Київський зоопарк було виключено з ЄАЗА - Європейської асоціації зоопарків та акваріумів. Підставою для виключення зоопарку стало звинувачення дирекції зоопарку у жорстокому поводженні з тваринами.
Через два роки (15 жовтня 2009 р.) на прес-конференції «ЗООцид до сторіччя ЗООпарку», в якій брали участь іноземні фахівці - президент організації із захисту тварин Великої Британії Джон Руейн та Президент товариства захисту тварин Австрії Крістіан Янач, було оприлюднено багато тривожних та шокуючих даних. Так, за словами відомого зоозахисника Джона Руейна, Київський зоопарк не відповідає європейським стандартам догляду за тваринами, не визнаний кандидатом на повернення в ЄAЗA і не може подавати свою кандидатуру на розгляд до 2012 рок, що суперечить заявам адміністрації зоопарку про те, що його членство в ЄАЗА незабаром буде відновлене. За словами іноземних фахівців, жодна міжнародна організація взагалі не хоче мати справу з Київським зоопарком.
Учасники акції мають достовірні дані, згідно яких ситуація в зоопарку не змінилася: умови життя багатьох тварин залишаються такими ж жахливими. Нещодавно, наприклад, помер рідкісний білогрудий ведмідь Ося. Все це старанно приховується та перекривається потужною машиною пропаганди, що переконує киян в тому, що в зоопарку постійно відбуваються зміни на краще.
Представниця зоопарку, що не побажала представитися, намагалася перешкодити проведенню акції. Після пояснення, що учасники мають право проводити акцію поза територією зоопарку, оскільки заявили про неї згідно чинного законодавства, адміністраторка перейшла на територію зоопарку та звідти звинувачувала учасників у «продажності». Також прикметно, що на акції були відсутні представники правоохоронних органів, що пояснюється, очевидно, святкуванням професійного свята - Дня міліції (20 грудня).
Зміни на краще в Київському зоопарку відбуваються лише під безперервним тиском громадськості. Акція 20 грудня стала одним із засобів, що, на думку учасників акції, підштовхне адміністрацію до покращення умов життя тварин в зоопарку, а також приверне увагу громадян до його проблем, що досі не вирішені.

Для зв’язку: координатор акції Павліна Щиголь, моб. 093 9400087
e-mail: greenteremky@gmail.com

Фото акції доступні тут:
http://picasaweb.google.com.ua/movchik/Zoopark#
http://photo.unian.net/ukr/themes/15929
http://www.phl.ua/_site/src/session_detail.aspx?_id=36790&_int_segment=0
http://andros.sumno.com/gallery/aktsiya-performens-pid-kyjivskym-zooparkom/

Відео:

image Click to view



Спілка вільних журналістів
«Природа над усе!»
(www.kyiv.in.ua)

акции, зоопарки, КИЕв

Previous post Next post
Up