Стан справ з тваринним світом у Києві (звіт Куликова)

Jun 11, 2009 18:49

ЗВІТ Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин порушення Конституції України та законів України, прийняття протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу (витяг).
Повністю ознайомитись з документом можна тут. Відповідна постанова за цим звітом мала сьогодні розглядатись на сесії Верховної Ради.

Порушення законодавства у сфері охорони тваринного світу
Рішенням Київради від 06.03.2009р. №124/1179 «Про бюджет міста Києва на 2009 рік» на виконання регіональної програми регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами передбачено - 8,9 млн. грн.
До Комісії надійшло звернення Міжнародної громадської організації «Товариство захисту тварин «SOS» з приводу численних фактів порушень, вчинених посадовими особами Київської міської державної адміністрації та керівниками Комунальних підприємств «Центр ідентифікації тварин» та «Притулок для тварин», «Київська міська лікарня ветеринарної допомоги» у сфері використання передбачених коштів. Тварини у КП «Притулок для тварин» КМДА в Бородянці утримуються в концтабірних умовах. Кошти, виділені на їх утримання, за призначенням не використовуються. Всупереч законодавству волонтерів та опікунів тварин примушують сплачувати кошти за лікування та стерилізацію безпритульних тварин. Встановлено факти вимог Центру до керівників гаражів та автостоянок по оплаті комунальних платежів за бездомних тварин. Діяльність вказаних КП потребує ґрунтовного розслідування з боку правоохоронних органів.
Крім того, за даними організації, на адресу міського голови Черновецького Л.М. направлялись численні звернення представників міжнародних організацій захисту тварин, занепокоєних ситуацією, в яких були висловлені рекомендації щодо запровадження згаданих стандартів. Зокрема, вносилися пропозиції щодо перегляду стратегії реалізації програми відлову тварин з метою їх подальшої стерилізації та вакцинації, щодо необхідності зміни керівників відповідних служб КМДА в зв’язку з їх низькою кваліфікацією. Звернення 90 депутатів Європарламенту додано до звіту.
Комісією направлені запити:
- Міністерству внутрішніх справ України - з приводу перевірки фактів використання у притулку для тварин, який знаходиться у смт. Бородянка законодавчо забороненої отруйної речовини - дитиліну (дитилін - одна з 12 назв курареподібних препаратів) - вих.№04-53/4-516 від 11.05.2009р. та щодо перевірки фактів незаконного відстрілу та жорстокого поводження з тваринами (вих.№04-53/4-505 від 08.05.2009р.).
- Прокуратурі міста Києва - з приводу перевірки фактів незаконного розміщення на території столиці стихійних кладовищ тварин, зокрема, на вул.Плеханова поблизу залізничної станції Київська Русанівка (вих.№04-53/4-519 від 11.05.2009р.), щодо здійснення незаконної видачі дозвільних документів, а саме ліцензій на різні види діяльності пов’язані з тваринним світом громадською організацією «Жива планета» (вих.№04-53/4-517 від 11.05.2009р.).
- Державній інспекції контролю за цінами в м. Києві - з приводу економічної обґрунтованості тарифів КП «Київська міська лікарня ветеринарної медицини» на рівні 550 грн. за проведення стерилізації та кастрації безпритульних тварин (вих.№04-53/4-504 від 08.05.2009р.).
На даний час зазначеними органами проводяться перевірки.
Як відомо, за недодержання європейських стандартів в поводженні з тваринами Київський зоопарк у вересні 2007р. було виключено із престижної Європейської Асоціації Зоопарків та Акваріумів (ЄАЗА). Директором Київського зоопарку є С. В. Берзіна.
За результатами перевірки Київського зоологічного парку загальнодержавного значення проведеної Державною екологічною інспекцією міста Києва 23 березня 2009 року встановлені численні факти порушень. Зокрема, утримання та розведення диких тварин підприємством здійснюється без отримання відповідних дозволів, чим порушуються вимоги ст.8 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» та унеможливлюється виконання покладених завдань.
В порушення вимог ст. 36 Закону України «Про природно-заповідний фонд» на підприємстві відсутній проект організації території зоологічного парку, а також розподіл територій по зонах: експозиційна, наукова, рекреаційна, господарська. В зв’язку з цим, знаходження на території розважальних елементів (атракціонів і т.д.) є незаконним. По вказаному факту необхідне проведення додаткового розслідування.
В порушення вимог ст. ст.6, 7 Закону «Про Червону книгу України» платна та безоплатна передача рідкісних та таких, що перебувають під загрозою знищення тварин фізичним та юридичним особам з подальшими змінами права власності на тварин здійснюється без погодження з виконавчим органом
Мінприроди.
Також, підприємством порушуються вимоги ст. 46 Закону України «Про тваринний світ», ст. 64 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст. 12 Закону України «Про Червону книгу України», ст. 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів». Зазначені порушення відображені в Акті перевірки Державної екологічної інспекції міста Києва.

Пропозицїі
1. Прокуратурі міста Києва та Контрольно-ревізійному управлінню міста Києва провести перевірку щодо виявленого факту порушення вимог ст. 47 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища».
2. Здійснити заходи по затвердженню прибрежно-захисних смуг та проведення пспортизації внутрішніх водойм.
3. Усунути порушення діючого законодавства зазначені у довідці.
Previous post Next post
Up