Диявол і сеньйорита Прим

Sep 20, 2013 17:47

Ділюсь відгуками про недавно прочитану книгу Паоло Коельо "Диявол і сеньйорита Прим". По правді, для мене не найкраща книга Коельо, але знайшла таки кілька цікавих думок.
Отож, розповідь починається з історій про виникнення у світі Добра і Зла. Мова не тільки про біблійну версію, а й про легенди різних народів. Події відбуваються в глухому містечку Віскосі, де життя проходить сумно-скучно-сутужно і де живуть працьовиті, але виснажені смутком люди. Дітей в місті нема, всі молоді люди поїхали в пошуках щастя в інші міста, цивілізованіші і вигідніші для проживання. Залишились тільки стара Берта, яка втратила чоловіка, і яку всі називали відьмою; Шанталь Прим - молода дівчина, яка все шукала шансів вийти заміж за багатого чоловіка і вибратись з містечка; священик, який втратив надію на повернення людей до Бога і волею заздрісного єпископа попав у віскос; мер, який не може поділити владу в місті з священиком і власне чужинець, який приїжджає у Віскос з десятьма злитками золота і намагається зрозуміти, хто панує у світі: Добро, чи Зло. Для цього чужинець укладає з Шанталь парі, ставки якого - життя і майбутнє мешканців Віскоса. За душі Шанталь і чужинця боряться сили Добра і Зла, і що саме переможе покаже час, але одне можу сказати, що ця книга не про те, що Добро завжди перемагає, і не про те, що Зло завжди торжествує, а про те, що яким би не було життя, мудрим є той, хто хитріший.

Кілька цитат:


"Дияволи постійно бродять по світу: іноді - так просто, щоб дізнатись, що там твориться, а іноді - щоб випробувати ту чи іншу душу, але при цьому самі вони перемінливі і рішення приймають без всякої логіки, керуючись задоволенням позмагатись з достойним супротивником"

"- Перш за все, не треба вірити обіцянкам. А на світі їх так багато - обіцяють багатство, спасіння душі, кохання до гробу. Є люди, які вважають, що можуть пообіцяти все, що завгодно. Є інші - ті погоджуються повірити в будь-які обіцянки, лиш би вони гарантували їм іншу, кращу долю. Ти відносишся до них. Ті, що обіцяють і обіцянки не виконують, в кінці кінців стають безсилими і нікчемними. І те ж саме відбувається з тими легковірними, що хапаються за обіцяне"

"Кохання, як і багато іншого, - це питання часу"

"Чоловіки бачать якесь дивне задоволення в відчутті своєї переваги, а того не знають, що в більшості випадків ведуть себе абсолютно передбачливо"

"Будь-яке людське створіння на Землі - при сприятливих умовах, звичайно, - схильне творити зло"

"Коли страждають всі, легше переносити біль. А якщо лише деяким суджено стикатись з великими трагедіями, то в замислі Творця і Його творіння щось не так"

"Людина не може здійснити свої мрії в двох випадках: коли вони абсолютно нездійсненні і коли після того, коли колесо долі робить непередбачений поворот, вони перетворюються в дещо повністю здійсненне, але ти до цього не готовий. Тоді і охоплює тебе страх перед дорогою, що веде в нікуди, перед життям, що кидає тобі невідомі виклики, перед можливістю того, що все привичне і усталене згине безслідно і назавжди. Люди хочуть все змінити і одночасно хочуть, щоб все залишалось таким, як є."

"Можливо у Добра і Зла одне і те ж обличчя. Все залежить лиш від того, коли зустрічаються вони на шляху кожного з нас"

"Ніхто не може додати ні рисочки, ні крапки до того, що вже написано. Але нам подобається жити з ілюзією, бо вона додає нам впевненості"

"Кожного разу, коли захочеш чогось досягти, добре думай, зберись і постарайся точно зрозуміти, що тобі потрібно. Не можна прагнути до цілі з закритими очима"

"Навіть в Бога є пекло: це Його любов до людей"

"Авраам приймав чужинців, і Бог був задоволений. Ілля не любив чужинців, і Бог був задоволений. Давид пишався тим, що робить, і Бог був задоволений. Митар перед вівтарем соромився, і Бог був задоволений. Іван Хреститель пішов в пустелю, і Бог був задоволений. Павло відправився в великі міста Римської імперії, і Бог був задоволений. Нам не дано вгадати, чим Господь буде задоволений. Чини так, як велить тобі серце, і Він буде задоволений"

"Зло повинне проявитись і здійснитись, щоб Добро могло зачепити серця людей"

"Вічний страх. Хочеш підкорити собі людину - застав її відчути страх"

"Справжнє кохання не потребує взаємності, а той, хто бажає отримати за своє кохання нагороду, тільки втрачає час"

думки, важливо, книги

Previous post Next post
Up