Слобожанщина. Рокитне.

Jan 26, 2009 08:21

Сезон подорожей для мене в цьому році відкрито. Щоправда, не очикував, що перше - це буде Слобожанщина.
Отже, село Рокитне Ново-Водолазького району Харківської області. Крім числених дерев'яних та напівдерев'янмх типово слобожанських хаток в селі зберігся маєток графа Куликовського з палацом та церквою початку ХІХ століття.



МИКОЛАЇВСЬКА ЦЕРКВА, 1805 р. Побудована як складова частина садиби. У 1895 р. капітально відремонтована, при цьому змінена форма вінчаючого карниза і завершення. Церква-ротонда в стилі класицизму, цегляна, обштукатурена. У основі плану коло з прямокутними різалітамі зі сходу і заходу. У східний - вписана вівтарна апсида, в західний - гвинтові сходи, ведуча на хори, У східного фасаду вівтарного різаліта - прістенний чотирьохколонний портик, у західного - широка паперть під чотирьохколонним портиком великого винесення. Двом крайнім колонам портика відповідають колони біля стіни різаліта. Основою об'ємно-просторової організації споруди є композиція з двох циліндрових об'ємів: внутрішнього високого з арочними отворами в нижній частині, завершеного круглим барабаном з люкарнамі, перекритим півсферичним куполом, і зовнішнього широкого, двусветного, організуючого основною, споруди.
Пам'ятник - один з кращих прикладів споруд подібного типу на українській землі. (ПГА, т. 4, з. 116)









ПАЛАЦ КУЛИКОВСЬОГО, початок XIX в. Є ядром садиби, що частково збереглася. Спочатку одноповерховий, в 1950-і роки надбудований на один поверх. У стилі класицизму, цегляний, обштукатурений, двоповерховий з різалітамі з двох боків довгих фасадів, Н-образний в плані. Перекриття плоскі, планування коридорне з двостороннім розміщенням приміщень. Між різалітамі в межах першого поверху розміщені колонади з шести колон, несучих антаблемент, на який спирається тераса, захищена балюстрадою. Колони з каннелюрамі, ордер - близький до тосканського. Поверхи розділені карнизом, фриз під вінчаючим карнизом прикрашений тригліфами. Віконні отвори першого поверху обрамлені простими наличниками, верхнього - через одне прикрашені сандрікамі. Різаліти розчленовані пілястрами, увінчані фронтонами.
Симетричний план, чітке промальовування декору, вдало знайдені пропорції всієї споруди і особливо колонад, не дивлячись на пізню надбудову, ставлять пам'ятник в ряд кращих прикладів садибної
архітектури почала XIX в. (ПГА, т. 4, з. 116)







церкви, Рокитне, Слобожанщина, палаци, архітектура

Previous post Next post
Up