Українські синагоги

Jan 15, 2009 11:40


Пропоную невеличку підборку українських синагог. Це лише невеличка частина божниць, які мені вдалося побачити під час минулорічних подорожей. Сподіваюсь у 2009 році ця колекція значно поповниться .
Власне-то синагоги єврейські :), але розташовані в Україні, переважно в західній її частині. З них діюча - лише одна: в Києві. Інші або стоять пускою, або пристасовані під інші цілі.

Перша, і напевне, найкрасивіша, незважаючи на її стан. Синагога в ЖОВКВІ, Львівська область.
Побудована у 1692-1700 рр. (архіт. Петро Бебер). У 50-ті роки минулого століття частково відбудована. не сьогоднішній день - в жахливому стані і продовжує руйнуватися. Кажуть, начебто, якійсь німці готові за власні кошти її реставрувати. У відреставрованій синагозі мають розмістити центр-музей історії єврейської культури Галичини.




2. Кам'янець-Подільський. Синагога 19 століття. Стоїть поруч із одним з символів Кам'янці - Гончарною баштою. Роздивитися в цій будівлі колишню єврейську культову споруду можна лише з боку каньйону. З боку старого міста майже нічого про її релігійну сутність не нагадує. В будівлі синагоги - ресторан "Стара фортеця":





3. Теребовля, Тернопільська обл. Теж 19 століття. Нажаль, нічого про неї дізнатися не вдалося. Ймовірно, тут зараз звичайний житловий будинок. Жодних табличок на будівлі помічено не було.





4. Найкрасивіше місто поділля - Чортків. Синагога тут теж одна з найкрасивіших. Нагадую знамениту синагогу-клойз в Садгорі (Чернівці).
«Нова синагога» (садиба цадика Д.Фрідмана) споруджена у 1905 - 1909 роках віденським архітектором Г.Гельдкремером у псевдоорієнтному стилі. Оздоблена італійськими майстрами розкішною різьбою і живописом. Сюди у 1910-1914 роках щорічно приїжджав головний рабин з Відня або Парижа і проводив богослужіння, на які прибували євреї з різних міст Галичини, Австрії, Румунії, Угорщини, Чехії, Словаки, Польщі, Сербії і Росії. Перша українська гімназія була заснована у 1911 році, яка утримувалась батьками на пожертви громадськості. Першим управителем гімназії був відомий історик Омелян Терлецький.
Зараз у приміщені синагоги діє школа юних техніків.





Крім «нової» синагоги в місті збереглася і стара синагога 17 століття. Архітектурну цінність представляє лише завдяки своєму віку. Подивитися на неї можна на сайті у Блекі: http://www.castles.com.ua/uploads/pics/D9.jpg

5. Івано-Франківськ. Реформістська синагога "Темпель" побудована у 1899 році. Ідея зведення тепмля у Станіславові виникла 1887 року серед членів «Спілки прогресу». Незабаром Олександр Віттель та Еліас Фішер разом з іншими членами спілки, організовують комітет з будівництва синагоги прогресистів. 1888 спілка отримує ділянку землі.
20 червня 1895р. рабин Ісак Горовиць урочисто закладає перший камінь майбутньої синагоги. Будівництво продовжувалося до 1899. Автором проекту був віденський архітектор Вільгельм Штрясни. 4 вересня 1899 за присутністю міської влади та віруючих відбулося урочисте відкриття синагоги.
Будівля постраждала під час Першої Світової війни, невдовзі було відреставроване. У 1927-1929 в інтер’єрі виконано новий розпис, замінено дах. Під час 2 світової війни синагога біла у значній мірі зруйнована, потім знову відремонтована.
У 1990-ті роки частину приміщень синагоги було передано місцевій іудейській общині. Частину приміщень займає меблевий магазин.



У стіну будівлі за часів нової влади була вмурована пам’ятна плита на честь ОУН-УПА. У 1943 році біля стін синагоги гестапівцями було розстріляно 27 членів Організації українських націоналістів.



6. Вижниця. Чернівецька обл.
Розвиток торгівлі й ремісництва призводить до того, що протягом ХІХ століття Вижниця стає майже єврейським містечком. К 1900 року євреї Вижниці складали понад 80 відсотків населення міста. Звідси виводить своє коріння пізній хасидизм - містична течія у новому іудаїзмі. Саме в горах навколо відбувалося духовне становлення засновника хасидизму, проповідника, цілителя, а в майбутньому і пророка, Баал Шев Това (справжнє ім’я - Ізраїль Бен Еліезер). З рештою, в Вижниці сформовано один з напрямків хасидизму - Вижницький, започаткований цадиком Менахемом Менделем Бен Хамом Хаґером.

Єврейське минуле містечка мало величезний вплив на формування його архітектурного обличчя. На початку ХХ століття у Вижниці налічувалося 11 єврейських божниць, перша з яких виникла у другій половині XVIII століття, також цілий комплекс культових споруд - ритуальна лазня, єврейська школа для хлопчиків, «дім мудрості». Нажаль, не збереглася найголовніша й найвеличніша божниця з двома двоярусними баштами, що нагадувала вже відому нам синагогу в Садгорі. Проте, деякі єврейські культові споруди все ж достоялись до нашого часу..

Колишня синагога з заломним дахом, споруджена ще у австрійську добу, одна з небагатьох іудейських божниць Вижниці, що збереглася до нашого часу. Під час першої світової війни божницю спалили російські війська, після чого, весь міжвоєнний період вона стояла в руїнах. У 60-ті роки минулого століття колишню синагогу реконструювали то зробили в ній районний будинок культури. Саме тут розпочинав свій творчий шлях майбутній народний артист України Назарій Яремчук у складі ВІА «Смерічка». Зараз у приміщені колишньої божниці розташований будинок народної творчості та дозвілля. Проте навіть не зважаючи на значні перебудови, які зазнала будівля, колишня синагога залишається однією із домінант Ринкової площі, кам’яним свідоцтвом єврейського минулого Вижниці.
Ліворуч від колишньої синагоги знаходиться рожевий двоповерховий будинок із оригінальним фронтоном на центральному фасаді та скатним дахом. Це ще одна культова єврейська споруда - міква, що слугувала іудеям лазнею.



7. Залишки синагоги "Бетхауз" на вулиці Садовського в Чернівцях. Такими я побачив їх на День незалежності у 2008 році. Сьогодні ви не побачите навіть цього. Зараз вона майже повністю зруйнована. Не лише війна руйнує пам'ятки...





По дорозі на Каличанку на старому єврейському кладовищі пусткою стоїть Бет-Мідраш - ритуальний будинок прощань:





8. А це - столиця, місто Київ. Синагога Розенберга у мавританському стилі на Подолі. 1894 рік. 1929 роцi ця культова споруда за рішенням влади була перетворена на клуб кустарiв Петровського району. У роки фашистської окупації в синагозі розташовувалася стайня. Комплексний проект реконструкцiї синагоги розроблений ще 1991 роцi, але не був реалiзований через нестачу коштiв. Майстрам "Укрреставрації" удалося повернути будинкові той вигляд, що був задуманий архітектором Миколою Гарденіним у найпершому проекті 1894 року. А нова мацопекарня - єдина в Східній Європі.



синагоги, архітектура

Previous post Next post
Up