Варшава: королівський замок

May 14, 2017 08:32

Королівський замок у Варшаві (Zamek Królewski w Warszawie) - найвідоміша визначна пам'ятка польської столиці, яка декілька століть була резиденцію правителів Речі Постолитої, а сьогодні тут знаходиться один з найцікавіших музеїв Варшави, в якому відтворено інтер'єри королівської резиденції і зібрана велика колекція польських витворів мистецтва. Замок знаходиться У Старому місті Варшави, своїм головним фасадом він виходить на Замкову площу, а парковим фасадом - на Віслу.



З XIV століття замок виконував функції резиденції династії Мазовецьких П'ястів, а від XVI століття був резиденцією владарів Першої Речі Посполитої: Короля і Сейму (Дому Посольського та Сенату). У XIX столітті, після закінчення Листопадового повстання 1830-1831 років, замок був переданий на потреби російської адміністрації. Під час І Світової війни слугував резиденцією німецького генерала-губернатора. В період з 1920 по 1922 роки - садиба Голови держави Другої Речі Посполитої. У 1926-1939 роках - був резиденцією Президента Другої Речі Посполитої. Замок, спалений і пограбований німцями у 1939 році, був дощенту знищений у 1944 році. У 1971 році відбудований та реконструйований у бароково-класицистичному стилі.



Вид з боку Замкової площі:



Годинникова вежа замку:



Саксонський фасад замкового палацу з боку Вісли був збудований у 1740-1747 роках:



Вид з північного сходу:



Фасад з боку двору:



У наші дні ретельно відновлений Королівський замок є одним з найпопулярніших музеїв польської столиці, в якому можна побачити картини видатних живописців, старовинні меблі, нумізматичну колекцію, великі збори східних килимів і європейських гобеленів. Основні експозиції розташовані в залах замку, красивий декор яких заслуговує не меншої уваги, ніж самі колекції. Найбільш відомими оглядовими приміщеннями замку є: Овальна галерея, Лицарський, Мармуровий і Тронний зали, Зал асамблей, Великий зал, замкова каплиця.



Сенаторська зала:



Старий аудієнцзал:






Тронна зала:









Королівський трон:



Велика бальна зала:






Лицарська зала:






Мармурова зала:






Золота зала:



Зелена зала:



Біла зала:



Королівська спальня:






Коридор:



Мала каплиця:



З південного сходу до замкового комплексу примикає палац Під Бляхою. Свою назву будинок отримав завдяки чотирьохскатні даху головного корпусу, покритої мідною бляхою.Будівництво палацу в стилі пізнього бароко було розпочато на початку XVIII століття на місці старої будівлі 1656. Остаточний вигляд будинку сформувався до 1730, коли до зведеного раніше південному крилу були добудовані північне крило і головний фасад.




замки, Варшава, Польща

Previous post Next post
Up