Комаргород

Aug 10, 2016 07:20

Знайти швейцарське шале чи німецький фахверк на українських теренах - задача не з простих. Є два приклади на Волині - Антоніни і Гоща. На Поділлі такий приклад також можна знайти. Йдеться про палац Четвертинських-Балашових у колишньому містечку, а тепер у селі з "міською" назвою Комаргород, що в Томашпільському районі Вінницької області. Стильне архітектурне диво збудовано у ХІХ столітті в дусі швейцарських шале з архітектурні деталями в різьбленому дереві і декоративним фахверком.


Історія виникнення Комаргорода та його засновники - це поки що загадка історії. Різні джерела кажуть різне. Перша згадка про поселення - 1459 рік, коли за однією версією «Географічного словника Королівства Польського» київський князь Семен Олелькович підтвердив право засновника роду великих землевласників Шашкевича на володіння землями в околицях нинішнього Комаргорода. За другою версією Каспер Несецький називає засновником Комаргорода шляхтича Комара-Забужинського.


Судячи з присутності у назві поселення частини "город", Комаргород був укріпленим пунктом. І дійсно, на картах України 1648 р. і Брацлавського воєводства 1650 р., складених Гійомом Бопланом, навколо Комаргорода зображені оборонні споруди. З 1626 р. власниками Комаргорода були князі Святополк-Четвертинські, які ведуть свій родовід з часів Рюрика. При них село набуло статус містечка. Після Зборівського миру 1679 році Брацлавщина була передана під управління Богдана Хмельницького, а Комаргород став сотенним містом козацького Брацлавського полку. На початку XVIII століття містечко знову повернулося у власність Четвертинських. У 1773 р. містечко отримало від власників привілей на проведення щомісячних ярмарків.


І середині ХІХ століття маєток в Комаргороді отримав у власність російський державний діяч, егермейстер "двору його величності" Микола Балашов. Його родина вважалася однією з найбагатший в Росії, їм належали мільйони десятин земель, лісів і надр по всій імперії, а також ряд цукрових заводів. В маєтку оселився його син Петро - гвардійський гусар у відставці, який двічі обирався в Державну Думу від Подільської губернії та був головою дворянства Брацлавщини.


Петро Балашов грунтовно перебудував маєток, переробивши його з укріпленої споруди на панський маєток. Новий палац Балашових отримав витягнуту форму із змінною поверховістю: від одного до трьох поверхів.


Головною особливістю палацу було те, що він був збудований в дусі швейцарських мисливських будиночків - шале та був оформлений різьбленим деревом і фахверком. Оригінальності палацу додали вежі, мансарди і балкончики.










Після революції господарі садиби були вимушені емігрувати за кордон. Сьогодні палац Балашових є одним з корпусів Комаргородського аграрного ліцею. На жаль, більша частина приміщень знаходиться у поганому стані.




Біля палацу збереглося декілька господарських споруд, збудованих при Балашове.







Палац оточує парк, розбудований Петром Балашовим наприкінці ХІХ століття. Господар маєтку полюбляв шпилькові породи дерев. Він розпорядився посадити сосни у парку у такій спосіб, щоб з висоти пташиного польоту можна було розпізнати вензель роду Балашових.


У 1746 році в Комаргороді було зведено римо-католицький костел. У 1779 році його було перебудовано в камені. Після розпуску парафії в 1878-82 роках храм переробили на православну церкву Святого Миколая. Зараз вже дуже важко впізнати в споруді колишній костел.




Те, що це - колишній костел, можна побачити хіба що ззаду:




Але в містечку є діюча римо-католицька каплиця, але новозбудована:


Центральна вулиця Комаргорода:

Комаргород, Брацлавщина, Вінниччина, Поділля, палаци, фахверки, костели

Previous post Next post
Up