АНДРІЇВСЬКИЙ УЗВІЗ

Aug 14, 2008 15:57



Мабуть моє найулюбленіше місце у Києві. Навіть не знаю чому, але кожного разу, коли я буваю у столиці, обов'язково вертаюся туди і проходжу ним від Андріївської церкви і до Подолу.
Андріївський узвіз відтворює атмосферу Києва кінця 19 - початку 20 століття. Тут збереглося багато старих будиночків того часу, частина з яких знаходиться на реставрації.
Андріївська церква (1744 рік) в стилі бароко роботи архітектора Растреллі - автора більшості пітерських архітектурних шедеврів - найкрасивіша споруда Києва й найчарівніша релігійна будівля України (після костелу у Чорткові :))
Саме на ньому, як вважається, учень Спасителя, святий апостол Андрій, піднімаючись у 40-х роках після Різдва Христового від Корсуня вгору по Дніпру, поставив свого хреста, промовивши до тих, хто його супроводжував: "Бачите гори оці? На цих горах возсіяє благодать Божа, буде город великий, і воздвигне Бог багато церков". Пророцтво святого апостола, як засвідчують подальші події, справдилося, а історичний пагорб став називатися Андріївською горою.



Друга по значущості і красоті будівля Андріївського узвозу - «замок Ричарда - Львине серце» (1902 рік).







Є на узвозі ще багато інших цікавих будинків:

















Вид з оглядового майданчика на Поділ та Фролівський монастир:



Вид з оглядового майданчика на Замкову гору:



церкви, Київ, архітектура

Previous post Next post
Up