Чернігів, ч.5: маєток Глібова та цивільна архітектура

Jan 04, 2014 21:15

див. також:
Чернігівський дитинець
Троїцько-Іллінський монастир
Антонієви печери
Єлецький Успенський монастир



Крім численних неповторних храмів, монастирів та споруд дитинця Чернігів приваблює своєю оригінальними пам’ятками цивільного містобудування, серед яких - палаци місцевих дворян, адміністративні будівлі, помешкання звичайних громадян. Таких споруд у Чернігові не надто багато, але ті, що є - доволі неповторні. Можете в цьому самі переконатися нижче. Ми ж почнемо не традиційно з центру, а з околиць. А саме, з північно-східної околиці Чернігова - Бобровиці, де розташований шикарний палацовий комплекс Григорія Глібова.




Предводитель дворянства чернігівського повіту Григорій Глібов спорудив свій маєток наприкінці ХІХ століття. Тоді ця місцевість ще не входила до складу Чернігова, а була окремим селом Бобровиця.


Садиба Григорія Глібова у Чернігові має свою романтичну легенду. Глібов був незвичайним дворянином: він екстравагантно одягався та мав чудні манери. А ще був справжнім романтиком. За легендою, Глібов був у Франції та закохався у парижанку. Дівчина хотіла мати справжній замок і дворянин наказав збудувати його у Чернігові. Так і стоїть досі любовний архітектурний подарунок.




Архітектурні деталі:






По дорозі до садиби Глібова на вул. Шевченка знаходиться ще одна цікава будівля в неоготичному стилі. Це - будинок Тарновського який першим розмістив експозицію Чернігівського історичного музею, що складалась із колекції В. В. Тарновського. Наприкінці XIX століття в цій будівлі діяв ремісничий клас сирітського будинку. Від 1980 року є приміщенням Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва.


Старий дерев'яний будинок напроти:


Центральний майдан міста - Красна площа та прилеглі до неї сквери і бульвари є сьогодні одним з найкрасивіших районів Чернігова, його культурним та адміністративним центром:






Губернське земство (зараз обласна державна адміністрація). Тут працювали класик української літератури М.Коцюбинський, письменники Б.Грінченко та В.Самійленко:


В колишньому будинку Миколаївського Єпархіального Братства, спорудженому у 1911 - 1912 роках, розташована філармонія:


Найгарніша будівля центра Чернігова - колишня міська пожежна частина з каланчею на пр. Миру:




Поруч розташована не менш цікава будівля грязелікарні:


І на завершення - пара дерев'яних будиночків в центрі Чернігова:



модерн, Чернігів, деревянная архитектура, палаци

Previous post Next post
Up