БРЮГГЕ. Частина 2: Беффруа і площа Ринок

Oct 02, 2012 13:29

Прогулявшись у минулій розповіді історичним центром Брюгге, сьогодні побуваємо в його серці - на площі Великий Ринок (Grotte Markt). Замість традиційної для західноєвропейських ринковий майданів ратуші, на Ринку в Брюгге розташований головний його символ - Беффруа. Не лякайтесь, ратуша в Брюгге також є, про неї я розповім у наступній частині. А сьогодні ми познайомимося з прабабусею ратуш - Беффруа, а також з багатьма іншими цікавими спорудами брюгського Ринку.


Беффруа з’явилися в північно-західній Європі задовго до будівництва ратуш. Спочатку вони служили сторожовими вежами, де висів набатний дзвін. Така вежа була символом свободи міста. Поступово в приміщенні веж стали розміщати зал засідань міської ради, місце для зберігання скарбниці, документів, печатки, торгові приміщення. Тому що усередині веж для всього цього не вистачало місця, то в підніжжя беффруа стали пристроювати спеціальний будинок. У такий спосіб поступово беффруа перетворилися на ратуші.


Панорама площі (клікабельна!):



З давніх часів на цьому місці знаходився міський критий ринок, одне з головних місць у середньовічному Брюгге. В 1240 році він був розширений, і була зведена кам'яна вежа з дерев'яним шпилем. Вежа мала адміністративні функції - у ній зберігалися скарбниця й архів міської рахункової палати. В 1280 році верхня частина вежі згоріла, а разом з нею й архів, внаслідок чого був побудований окремий будинок міської ратуші на площі Бург, де зосередилося міське керування. Вежа ж була відновлено в кінці 13 століття.


В 1483-1487 роках вежа разом з ринком були в черговий раз перебудовані. Її верхній чотирикутний ярус був замінений восьмикутним. Зверху був установлений дерев'яний шпиль із зображенням святого Михаїла, але в 1493 році у вежу вдарила блискавка, у результаті якої він згорів. Після реставрації зображення святого Михайла було замінено фігурою лева. У черговий раз беффруа горіла в 1741 році, і через десять років вона була відремонтована, а в 1822 році замість шпиля її вершина була оброблена в неоготичному стилі, і такою вона збереглася до сьогоднішнього дня.


Висота беффруа - 83 метра. Щоб піднятися до вершини, потрібно подолати 366 щаблів. Неозброєним оком важко помітити, але вежа злегка нахилена вліво (приблизно на 1 м), тому що її нижній рівень злегка просів.


На другому рівні беффруа перебуває карильйон з 47 дзвонів, який до 16 століття приводився в дію вручну. Різні мелодії дзвонів позначали відкриття й закриття міських воріт, початок і кінець робочого дня, а також були особливі дзвони на честь міських свят. Беффруа Брюгге (разом з іншими вежами Бельгії й Франції) входить у перелік об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО.


Східну частину площі займає неоготична будівля Провінційного Суду (The Provinciaal Hof, «Provincial Court»), який колись був місцем засідань Провінційної Ради Західної Фландрії. Будівля тягне на середньовічну, особливо в ансамблі з Беффруа та середньовічними кам’яницями. Насправді ж, цей неоготичний шедевр зведено у 1887 році.


У середньовіччі ж на місці будівлі Провінційного Суду знаходилася Морська зала - крите приміщення, де розвантажували вантажі для зберігання і продажу.




До Провінційного Суду праворуч примикає будинок пошти, зведений з червоної цегли одночасно з будинком суду.


Західну частину Великого Ринку займають колишні суконні ряди, де в давні часи виставляли на продаж фламандське сукно.




Кам’яниці північної частини Ринку:


На Ринку розташований пам’ятник Яну Брейделю і Пітеру Конику - героям битви Золотих шпор у 1302 році, яка поклала кінець конфлікту між ремісниками і торгівцями Брюгге. З того часу почалося відродження міста, або період, відомий, як «Золотий вік Брюгге».




Беффруа в контексті середньовічної забудови Брюгге:




Брюгге, беффруа, Бельгія, готика, Фландрія

Previous post Next post
Up