Гданськ, ч.8: Wyspa Spichrzów

Aug 09, 2012 15:18

Острів Шпіхлерів або Острів Зерносховищ (Wyspa Spichrzów) - місце у Гданську, яке, чомусь, викликало в мене найбільший інтерес і залишило найяскравіші враження. Напевно, тому, що ніде раніше мені не доводилося зустрічати такі споруди, та ще й в такій кількості, як в Гданську. І навіть, коли я вибирав місце проживання під час планування поїздки, я вибрав хостел на березі Мотлави, вікна якого виходили на нещодавно відновлені фахверкові шпіхлери.


Данциг, який вже у XVI столітті відігравав роль найважливішого балтійського порту, потребував численних приміщень для зберігання товарів. На острові, що виник між Мотлавою та каналом, виритим у 1576 році для захисту території від пожеж і грабежів, було збудовано близько 300 зерносховищ.


Вже у 1643 році на острові Шпіхлерів стояло 315 величезних багатоярусних зерносховищ, які носили доволі оригінальні назви, наприклад: Строкатий Пес, Череп, Червона Миша.


Не дивлячись на те, що територія була оточена водою і строго охоронялася, там часто виникали пожежі. Останній з них у 1945 році призвів майже до повного руйнування зерносховищ. І лише нещодавно розпочато відновлення забудови острова.
Зруйновані зерносховища, скрізь які проглядається Головне Місто:


Сучасне відновлення острова Шпіхлерів охопило й житлові будинки, що знаходились в його центрі. Вони будувалися з нуля, і лише своїм архітектурним нагадують попередні будинки.




Одне з найвідоміших зерносховищ - Блакитний Баран, або «Віслоустя». Ця семиповерхова будівля - єдиний Гданський шпіхлер, який пережив Другу світову війну. Муроване зерносховище будували протягом XV - XVIII століть, неодноразово перебудовували і ремонтували. Найстаріші його деревяні конструкції походять за 1360 року. Після війни використовувався, як склад. З 1995 року тут розташований Археологічний музей.


У південній частині міста відновлено 4 шпіхлери, які з з яких мають назви Польських міст: Гданськ, Ельблонг, Торунь, а один називається «Під Короною»:


Ще два відреставрованих Шпіхлери:


Найвідоміші гданські зерносховища у фахверковому стилі:


Деякі зерносховища ще чекають на відновлення:


Зі східного боку острів Шпіхлерів охороняла Молочна Брама (Brama Stągiewna), яка сходила до комплексу міських фортифікацій:




Ліворуч - Головне Місто, праворуч - острів Шпіхлерів:


Найгарніший вид на Головне Місто і набережну Мотлави відкривається саме звідси - з острова Шпіхлерів:


На північ від острова Шпіхлерів розташований трохи менший острів Олов'янка, який також, переважно, був забудований зерносховищами і складами. Попасти сюди з острова Шпіхлерів напряму не вийде, мосту між островами немає. Доведеться обходити через колишнє передмістя Довгі Сади.


На острові Олов'янка, що розташований між Мотлавою і Каналом на Стемпці, знаходяться три зерносховища: Олівське, Мідь і Панна. В них зараз розміщується Морський музей, створений у 1960 році. Журав, який стоїть на протилежному березі Мотлави, також належить до музею.


На березі Олов'янки на причалі стоїть судно "Соїтек", на борту якого влаштована виставкова зала.


У Королівському зерносховищі, збудованому на Олов'янці у 1606 - 08 роках за проектом Авраама ван дер Блока, зберігали збіжжя, яке належало польському королю. Ще король Казимир Ягелончик поклав на мешканців Гданська обов'язок утримувати це зерносховище.


Відновлені шпіхлери Олов'янки:


дивіться також:
Гданськ, ч.1: Główne Miasto
Гданськ, ч.2: Ulica Długa
Гданськ, ч.3: Три ратуші міста
Гданськ, ч.4: Długi Targ
Гданськ, ч.5: Długie Pobrzeże
Гданськ, ч.6: Маріацька базиліка + панорами міста
Гданськ, ч.7: Stare Miasto

шпіхлери, Гданськ, Пруссія, Польща

Previous post Next post
Up