100 днів діяльності Львівської обласної ради IV скликання

Mar 15, 2011 09:50






Пройшло майже 3 місяці з того дня, як збулася моя маленька мрія: я переїхав до Львова. Причин для того переїзду було багато: хотілося кардинально змінити життя, хотілося бути ближче до своїх улюблених архітектурних пам'яток, а ще більше хотілося професійно займатися політикою, чого я був позбавлений, працюючи в Дніпропетровській облдержадміністрації.

Незабаром буде три місяці, як я працюю радником голови Львівської обласної ради. Три місяці - це майже 100 днів - термін, за який прийнято звітувати. Щоб якось підсумувати роботи обласної ради за цей період, пропоную Вашій увазі маленький звіт про діяльність Львівської обласної ради за 100 днів роботи. Відразу ж хочу зауважити, що я не є журналістом і звіт цей первісно складав для себе.

І ще. Це - звіт про діяльність саме обласної ради, а НЕ фракції ВО "Свобода". Щодо останньої, то - окрема тема, яка поза межами сьогоднішньої інформації. Щодо діяльності фракції - то буде окремий звіт найближчими днями.


До 100 днів діяльності обласної ради VI скликання

1. Львівська обласна рада: 100 днів відкритості

Одним з пріоритетів діяльності Львівської обласної ради є відкритість влади для громадян.

Журналісти можуть вільно відвідувати всі засідання сесій та постійних комісії обласної ради без попередньої акредитації (як це пропонувалося в проекті регламенту). За ініціативою голови обласної ради Олега Панькевича запроваджені так звані "передсесійні" прес-конференції, на яких представники засобів масової інформації і громадськості мають змогу детальніше ознайомитися з усіма питаннями наступної сесії, висловити своє бачення та внести пропозиції.

Другим кроком стало проведення щотижневих прийомів громадян головою обласної ради не лише в обласному центрі, але й з виїздом у міста і райони області. З початку року Олег Панькевич відвідав Радехівський, Бродівський, Пустомитівський, Городоцький, Мостиський, Яворівський, Старосамбірський та Стрийський районі, де провів особистий прийом 217 громадян, зустрічався з керівниками районних та міських рад, головами районних державних адміністрацій, керівниками комунальних та інших підприємств, відвідав об'єкти, фінансування яких здійснюється за рахунок бюджетних коштів. Такі прийоми також здійснюють заступники голови та депутати обласної ради. Крім того, на адресу голови обласної ради надійшло 356 письмових звернень, переважна більшість яких стосується надання матеріальної допомоги.

Третій крок - виділення приміщень для прийому громадян представникам всіх фракцій обласної ради та запровадження "гарячої" телефонної лінії в обласній раді.

Кроком до відкритості обласної ради в економічній сфері стало оприлюднення інформації про вільні нежитлові приміщення комунальної власності, які можуть бути надані в оренду на конкурсних засадах. Крім того, винесено на розгляд постійних комісій обласної ради та обговорення громадськості орієнтовний перелік комунального майна, яке підлягає приватизації у 2011 році.

Вперше запроваджені періодичні громадські слухання в обласній раді з актуальних соціальних та економічних питань. Вже проведено 2 громадських обговорення за участі депутатів обласної ради, представників виконавчої влади, науковців, профспілок, громадських організацій щодо наслідків проведення пенсійної реформи в Україні та скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, за результатами яких підготовлено ряд конструктивних пропозиції з питань пенсійного забезпечення до центральних органів влади.

2. Прозорий та збалансований бюджет - результат професіоналізму економічного блоку нової команди обласної ради

З перших днів діяльності нового складу обласної ради розпочато прозору процедуру розгляду проекту обласного бюджету на 2011 рік в комісіях обласної ради з відкритим доступом на засідання представників засобів масової інформації. Цьогорічний бюджетний процес-2011 не був тотальним "одобрямсом" розробленого облдержадміністрацією під диктовку Кабінету Міністрів України проекту бюджету, як це відбувалося в більшості областей України, а системною послідовністю спільних рішень депутатських комісій, фракцій, окремих депутатів, виконкому обласної ради, на підставі яких обласна рада і формувала показники майбутнього бюджету.

При затвердженні обласного бюджету враховано всі пропозиції фракцій обласної ради щодо збільшення соціально-важливих видатків та видатків на розвиток української мови та культури, зокрема: на надання одноразової матеріальної допомоги малозабезпеченим громадянам - з 5 млн. грн. до 10 млн. грн., на пільгове медичне обслуговування чорнобильців з 563,7 тис. грн.. до 868,8 тис. грн., на підтримку українського книговидання у сумі 700 тис. грн., на захист та розвиток української мови - 540 тис. грн., на адресну матеріальну допомогу ветеранам УПА у сумі 1 млн. грн.

Рішенням про бюджет затвердженні основні пріоритети при формуванні обласних програм "Шкільний автобус", компенсація дітям політичних в'язнів, підтримка сільського господарства, правова освіта населення у сфері сільського господарства та земельних відносин. Кошти на зазначені програми, а також на інші програми соціально-економічного та культурного розвитку будуть передбачені при уточненні бюджету в березні.

У лютому 2011 року обласна рада оперативно збільшила видатки обласного бюджету на 46 млн. грн. для погашення бюджетної заборгованості, що склалася на початок року з вини органів Державного казначейства України.
Депутати обласної ради зупинили запропонований облдержадміністрацією процес так званої "оптимізації" - скорочення закладів освіти, охорони здоров'я і культури та її працівників.

Обласна рада нового скликання зробила перший крок до прозорого управління комунальним майном області та зміцнення матеріальної бази місцевого самоврядування. Для цього організовано моніторинг діяльності підприємств комунальної власності, заслуховування звітів їх керівників та планів роботи на 2011 рік. Наступним кроком в цьому напрямку буде забезпечення прозорої процедури приватизації та надання в оренду об'єктів комунальної власності шляхом винесення таких питань на громадські обговорення та проведення відкритих конкурсів.

3. Львівська обласна рада на захисті політичних, економічних та соціальних прав громад Львівщини

Пріоритетним напрямом діяльності обласної ради VI демократичного скликання є захист політичних, економічних та соціальних прав як мешканців Львівської області загалом, так і окремих громадян, які звертаються до депутатів обласної ради за допомогою.

Завдяки ініціативам окремих депутатів обласна рада підтримала ряд заяв та звернень до центральних органів влади з питань захисту прав громади. До Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України скеровані звернення
щодо нового витка політичних репресій в Україні,
щодо недопущення послаблення соціального захисту Чорнобильців,
щодо можливих негативних наслідків запропонованої Урядом пенсійної реформи,
щодо нищення української освіти та відставки міністра освіти і науки Табачника за систематичне порушення законодавства України про освіту і нищення української освіти та з багатьох інших питань.

Наслідком зафіксованих депутатами обласної ради порушень на Львівській митниці на суму близько 10 млн. грн. стало заслуховування на сесії обласної ради заступника голови Державної митної служби України та прийняття звернення до Президента з вимогою звільнити голову служби Ігоря Калєтніка з займаної посади.

Взяття під контроль депутатами обласної ради питання присвоєння почесного звання "Мати-героїня" та визнання роботи облдержадміністрації в цьому напрямку недостатньою змусило виконавчу владу активізувати роботу із присвоєння цього почесного звання та виплати матеріальної допомоги матерям-героїням.

4. Здоров'я нації - один з пріоритетних напрямків діяльності обласної ради нового скликання

Завдяки зверненню депутатів обласної ради до Президента, прем'єр-міністра та генерального прокурора України щодо скасування наказу Табачника "Про реорганізацію природного заповідника "Розточчя" при Національному лісотехнічному університеті України", яким передбачалося ліквідувати заповідник як юридичну особу і зробити його підрозділом університету, в судовому порядку вдалося добитися поверненням заповіднику "Розточчя" його статусу.

Активна діяльність обласної ради з питань екології, природних ресурсів та рекреації змусила звернути увагу громадськості, виконавчої влади та керівництва міста Львова на проблеми утилізації твердих побутових відходів на Грибовицькому сміттєзвалищі та активізувати роботу із вирішення зазначеної проблеми. Одночасно голова обласної ради Олег Панькевич звернувся до Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України щодо включення питання рекультивації Грибовицького сміттєзвалища у національний проект „Чисте місто”.

Окрім коштів з державного бюджету, обласна рада планує додатково виділити на природоохоронні заходи понад 15 млн. грн. з обласного бюджету.

Під час прийняття обласного бюджету на 2001 рік Львівська обласна ради зупинила процес скорочення мережі сільських лікарень та звільнення їх працівників. Крім того, голова обласної ради скерував звернення до Кабінету Міністрів щодо збільшення фінансування закладів охорони здоров'я Львівської області.

У 2011 році обласна рада планує виділити додаткові кошти на придбання сучасного медичного обладнання для лікарень області, передусім для онкоцентру, на розвиток сімейної медицини та ремонти закладів охорони здоров'я.

5. Львівська обласна рада зробила перші кроки щодо покращення стану доріг в області

В перший місяць діяльності обласної ради нового скликання депутати склали понад 200 актів обстеження стану автомобільних доріг щодо виконання Службою автомобільних доріг протиожеледних та снігозахисних заходів на дорогах області. Завдяки цій роботі та оприлюдненню її результатів наприкінці грудня минулого року трасу Київ - Чоп та більшість доріг обласного значення уперше за зиму було розчищено.

За результатами роботи депутатського корпусу щодо моніторингу стану автомобільних доріг на сесії обласної ради заслухано звіт керівника Служби автомобільних доріг та ініційовано питання щодо визнання роботи Служби незадовільною. На жаль, за зазначене рішення проголосувала лише фракція ВО "Свобода".

За ініціативою голови обласної ради Олега Панькевича формування переліку комунальних доріг, будівництво і ремонт яких у 2011 році буде здійснюватися за рахунок субвенції з державного бюджету, здійснювалося не лише облдержадміністрацією, як це передбачено Порядком, а за участю депутатів обласної ради та органів місцевого самоврядування.

Крім того, у 2011 році обласна рада планує додатково виділити та реконструкцію та ремонт автомобільних доріг області понад 20 млн. грн. з обласного бюджету.

6. Збереження ідентичності, відновлення історичної справедливості і подолання наслідків окупації

За рахунок зменшення видатків на утримання апарату обласної ради та облдержадміністрації виділено кошти з обласного бюджету у сумі 600 тис. грн. на завершення будівництва пам'ятника Степанові Бандері у Львові. На черговій сесії обласної ради планується додаткове виділення коштів з метою завершення пам'ятного комплексу у поточному році.

Позачергова сесія обласної ради, скликана з ініціативи голови обласної ради Олега Панькевича, що відбулася біля пам'ятника Степанові Бандері, одноголосно ухвалила заяву щодо скасування Указу Президента України № 46/2010 "Про присвоєння С. Бандері звання Герой України" та доручила облдержадміністрації і органам місцевого самоврядування розробити і затвердити план заходів з висвітлення історії національно-визвольного руху України середини ХХ століття, вагомого особистого внеску справжніх борців за незалежність Держави - Степана Бандери, Романа Шухевича, Євгена Коновальця та рекомендувала прийняття рішень про присвоєння Степанові Бандері імені почесного громадянина міста (селища, села), а також щодо зміни назв вулиць на назви Героя України Степана Бандери і Героя України Романа Шухевича.

Заяву підтримали голови всіх районних рад Львівщини, сесії міських рад Буська, Дрогобича, Великих Мостів, Белза, Угнева, Борислава, Стебника, Бродів та інших міст Львівщини, українські громади Португалії, Німеччини, Італії, Іспанії, Греції. Степан Бандера став почесним громадянином Яворівського району, Жовкви, Трускавця, Радехова, Сокаля, Мостиськів, Судової Вишні та інших міст Львівщини.

Голови Львівської, Івано-Франківської та Тернопільської облрад передали лист Президенту із вимогами звільнити політв'язнів та засудити сталінізм.

Вперше голова обласної ради взяв участь у відзначені 93-ої річниці бою під Крутами безпосередньо на місці бою та організованому обласною радою марші на честь 102-ї річниці з Дня народження Героя України Степана Бандери.

Крім того, за підтримки голови обласної ради Олега Панькевича вийшла книга історика Феодосія Стеблія про каральні акції Армії Крайової проти українців у березні - липні 1944 року.

7. Діяльність обласної ради у сфері міжнародного співробітництва

Протягом перших 100 днів діяльності голова обласної ради Олег Панькевич та його заступники провели низку зустрічей з керівниками закордонних представництв в Україні і Львівській області, студентами та взяли участь у міжнародних заходах.
Голова обласної ради зустрівся з Почесним консулом Австрійської Республіки у Західній Україні Ярославом Наконечним. Наступним кроком співробітництва з Австрією була зустріч Олега Панькевича з Надзвичайним та Повноважним послом Австрійської Республіки в Україні Вольфом Дітріхом Хаймом, під час зустрічі сторони обговорили питання співпраці в економічній та культурній сферах і домовилися про напрацювання нових проектів, реальних до втілення на території Львівщини вже найближчим часом.

Основними темами зустрічі голови Львівської обласної ради із послом Фінляндії в Україні Крістером Міккелссоном були організація поїздки в Україну представників фінських компаній, які працюють у лісовому господарстві, запровадження у Львові за допомогою фінів пілотного проекту електронної системи придбання квитків у Львівську оперу. Також Олег Панькевич презентував послу Фінляндії україномовний переклад культової книги фінського автора Вяйно Лінна під назвою "Невідомий солдат", який здійснив львів'янин Юрій Зуб. У свою чергу Крістер Міккелссон розповів про конкретні проекти, які фінська сторона готова запровадити на Львівщині.

На зустрічі першого заступника голови обласної ради Петра Колодія з офіційною делегацією Генерального Консульства Угорської Республіки у м.Ужгороді угорська сторона запропонувала підтримку і готовність брати участь у спільних проектах України з країнами Європейського Союзу та наголосила на важливості для Угорщини налагодження контактів у сфері бізнесу та культурного обміну із Львівщиною.

Голова Львівської обласної ради Олег Панькевич взяв учать у ІХ засіданні українсько-польської міжурядової координаційної ради з питань міжрегіонального співробітництва, на якій підтвердив бажання мешканців Львівщини жити в доброму сусідстві зі своїми сусідами поляками, як це було в кращі часи нашої співпраці задля взаємної користі.

Крім того, голова Львівської обласної ради Олег Панькевич взяв участь у зустрічі з координатором системи ООН в Україні Олів’є Адамом та керівником відділу програм допомоги з питань співпраці Представництва Європейського Союзу в Україні Лаурою Гараняні, які відвідали з робочою поїздкою Львівську область, та із студентами політології Університету св. Томи штату Вашингтон (США), які прибули до Львова на запрошення Українського Католицького Університету.

14 березня 2011 року голова Львівської обласної ради Олег Панькевич та голова Союзу русинів-українців Словацької Республіки Петро Сокол підписали договір про творчу співдружність між обласною радою та союзом. Співпраця обох сторін буде спрямована на обмін інформацією та досвідом у сфері культурної спадщини, обмін творчими колективами та спільну участь в організації мистецьких заходів.

Львів, Львівщина

Previous post Next post
Up