Коломия

Nov 25, 2009 13:13

Коломия - відоме всім місто. Описувати тут його історію, сучасність та особистості тут є зайвим. Є Вікіпедія, є офіційний сайт міста. Там є все про місто. Все, крім найцікавішого: інформації про архітектуру одного з найцікавіших галицьких містечок України. Тому, сьогоднішня фотопрогулянка присвячена визначним пам’яткам Коломиї, передусім, архітектурним.


Спочатку, трохи про свої враження від міста. Якщо коротко: Коломия - місто значно цікавіше й вишуканіше за Івано-Франківськ, трохи стриманіше за Львів, і зовсім відмінне від Чернівців. І, звичайно ж, набагато затишніше за них усіх. Таке собі, звичайне галицьке місто в найкращому сенсі цього слова. Я б, навіть, сказав «Коломия - еталон галицького міста».



Коли опиняєшся в Коломиї, розумієш, що місто - не маленьке. Знайомство з ним потребує значно більше часу, ніж, наприклад, знайомство з Франківськом, де майже усі визначні пам’ятки компактно розташовані на невеликій площі у центрі міста. На Коломию потрібен час. Хоча б півдня.

Серцем будь-якого галицького міста є площа Ринок із ратушею. Коломия, як «еталон», - не виключення. Хіба що площа, де розташована ратуша, називається не Ринок, а майдан Шевченка.



А ратуша тут - класна. Незвичайна, але одна з найкращих. Ратушу, яку бачимо зараз, збудували у 1877 році на місці старої дерев’яної.




Парафіяльний римо-католицький костьол Св. Панни Марії на південно-східному боці центральної площі побудовано за проектом архітектора Бернарда Меретина в 1762 році. Сьогодні тут церква Священомученика Йосафата Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ.




Проспектом В’ячеслава Чорновола прямуємо до візитівку міста - музею писанки. По дорозі попадається дуже багато цікавих будиночків.



Колекція музею, створеного в 1987 році на базі музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття ім. Йосафата Кобринського, налічує понад 12000 яєць-писанок. Найбільше з них - це, власне, і є будівлею музею.



Будинок пошти кінця ХІХ століття:



В колишньому будинку повітової ради 1875 року розташувався музей історії міста:

Меморіальна дошка на будівлі музею та герб на будинку поруч:




А взагалі, борці за волю України в Коломиї в пошані:




Але це не заважає присутності поруч церкви Московського Патріархату.
Миколаєво-Успенський собор, 1997 рік:



Безумовно, найцікавішою цивільною спорудою Коломиї є збудований у 1895 році будинок громадських організацій, де, зокрема, розташовувалося відоме на Галичині товариство «Сокіл». Знаходиться будиночок на західному боці площі Скорбот за адресою: вул.. С.Петлюри, 11.



Навколо площі - багато цікавих будиночків, але чи навряд хоча б один з них за своєю імпозантністю може конкурувати із «Соколом».



Будинок кінця ХІХ століття, який сьогодні окупував «Приватбанк» (вул. Івана Франка, 3), теж є архітектурною пам’яткою:



Єдиний римо-католицький храм міста - костел святого Ігнатія Лойолли, зведений у 1897 році (вул. Івана Франка, 18). Як на мене, так нічого особливого: червона цегла і вкритий бляхою дах оригінальності споруді не додає.







Значно цікавіше розташований майже напроти будинок гімназії, що носить імя М.Грушевського. Збудована так само у 1897 році, так само з червоної цегли, і, напевне, за проектом того ж самого архітектора.





Справжній рай для поцінювачів віденського модерну - вулиця Театральна. Тут кожний будиночок - своєрідний шедевр.












Будинок народного дому, 1892:



Катедральний Собор Преображення Господня - головний греко-католицький храм Коломиї:



Вічовий майдан - одна з найкрасивіших площ міста.





Домінанта площі - будинок драматичного театру, збудованого на початку ХХ століття:





Ну, яке ж галицьке місто без синагоги? В Коломиї вона теж є. Храм юдейської громади на вул. Пекарській збудовано у другій половині ХІХ століття.





Майдан Відродження:



Завершуємо подорож Коломиєю найстарішою і найціннішою спорудою міста. Дерев’яну Благовіщенську церкву, зрублену у 1587 році, сміливо можна назвати еталоном гуцульського дерев’яного храму.



Дерев’яних храмів на Галичині в навколо неї - безліч: у кожному місті і селі. Але справжні не зіпсовані сучасністю шедеври, такі, як Благовіщенська церква в Коломиї, Святодухівська в Рогатині, Василевська в Черче, Успенська у Чорткові, Хрестовоздвиженська в Кам’янці можна перелічити на пальцях. Коломийска церква насправді ідеальна. І в пропорціях, і в якості складання зрубів, і в якості побудови її елементів. Навіть добудова двох бічних приміщень у XVIII столітті з півночі і з півдня виконано настільки майстерно, що відрізнити їх від основного об’єму церкви може лише спеціаліст.



Церква і дзвіниця розташовані на великому старому цвинтарі на західній околиці міста. Старі хрести і поховання будуть дуже цікаві любителям кладовищ :)




P.S. Хтось ще має бажання посперечатися із моєю фразою «Коломия - місто значно цікавіше й вишуканіше за Івано-Франківськ»? :)

церкви, Галичина, ратуші, Покуття, Коломия, костели

Previous post Next post
Up