Збір.

Jan 19, 2014 23:38


Ще одним важливим аспектом сільського життя є збір. Збір усього що є навкруги, що може бути корисним і для чого можна придумати застосування. Від грибів, хмизу, трав і до промислових речей які так щедро викидаються сучасними людьми на сміття.

Гриби. Мабуть найперше, найзрозуміліше і найзвичніше. Місця в нас умовно екологічно чисті, на гриби багаті. Як зайдеш в ліс то місцями таке враження що просто нема куди ступити всюди росте якийсь гриб. Серед розпізнаних нами місцевих грибів - це печериця, білий гриб(в сезон багато), рядовка ліловонога (смачні гриби), рядовка руда (повно кругом, гарна на вигляд, їстівна але не смачна, треба добре виварювати, бо інакше гірчить), сироїжки (повно кругом), волнушка (всього кілька екземплярів бачили), опеньки (в сезон багато), та інші.

Лікарські рослини. Звіробій, ромашка, іван-чай, чебрець, м’ята, ехінацея, липа - основний перелік трав які ми заготовили на зиму, варимо з них чай. В полях також повно інших всяких різних рослин та ми з ними ще тільки на стадії знайомства.

Дрова. З дровами думаю всім зрозуміло, як в лісі, так і по закинутих дворах всілякі повалені, засохлі дерева, обламані гілки все це збирається, пиляється і використовується для опалення. Від всяких мілких з палець товщиною і тонше (на розпалку), і до товстих які тільки вдається розпиляти. Переважно це всілякі плодові дерева, акація, явір, дуб. Частину більш свіжих, більш рівних дерев, з міцною ще не трухлявою, не потрісканою деревиною відкладаємо на стовпчики, бруски, дошки, черенки для інструменту.

Фрукти і ягоди. Про фрукти я нещодавно писав, що збираємо по закинутих подвір’ях, садках хуторах (яблук назбирали з десяток мішків, горіхів кілька мішків). Багато галявин густо поросло суницею, отож можна і наїстися і назбирати на зиму.

Сільськогосподарські рослини - все що вирощується на полях навколо. Для того щоб назбирати нема жодної потреби красти. Завчасно розвідуєш що на яких полях посіяли, потім просто чекаєш коли комбайн збере врожай, а вже після цього (найкраще одразу) приходиш і збираєш те що комбайн загубив, або не зміг зібрати (комбайн працює швидко, продуктивно, але з різних причин частину врожаю втрачає). Цього року на полях ми назбирали насіння соняшника десь літрів зо п’ятдесят. Десять мішків початків кукурудзи - кролям, курям, козі на зиму, в додаток до своєї кукурудзи. Солому рапсу (для будівництва), зелений рапс - попід край поля, понад посадкою, де не зорали, і де зійшов молодий рапс (курям, козі, кролям). Трохи колосків пшенички та її соломи. З десяток мішків цукрового буряку (курям, козі, кролям).

Промислові речі. В місцях які люди перетворюють на смітники, вивозячи і звалюючи туди все що їм не потрібно, можна назбирати корисних речей. Шматки скла, іноді цілі рами і двері; цілу і шматки цегли, каміння; старі відра, ще цілком придатні носити глину, землю і таке інше, вазони та інші ємності; доволі великі шматки шиферу; бруски, дошки придатні як мінімум на дрова; кахельну плитку; всілякі мотузки; навіть іноді старий інструмент; і т.і. І це тільки маленький стихійний смітничок на околиці села. А взагалі це доволі відомий факт що як з причин зумовлених нашим способом виробництва і життя, так і з причин того що нас привчили жити в потеблядстві, неаккуратно, неекономно, ми щодня продукуємо силу-силенну сміття. Я його сприймаю як ресурс.

самозабезпечення, анархо-поселення

Previous post Next post
Up