Листопадовий Київ

Nov 30, 2014 20:42



Віє, віє вітровій,
Листя скубає підряд.
Шурхотить листочків рій,
Бо надворі - листопад.Якби хтось запитав мене, який найгірший місяць у році, я б не задумуючись відповіла: - Листопад! Ну дійсно, що у ньому хорошого? Часто буває похмуро, сіро, вже прохолодно, інколи вогко і туманно, дні вже короткі, вечори все довші. Кудись у подорожі вибиратися не хочеться - все одно "вже не так гарно, як було у жовтні!"
Є ще один такий місяць міжсезоння - березень, теж мокро, сніг тане, все тече, сіро, з-під талого снігу рясніють багаті відкладення (яке тут слово влучніше буде?) наших домашніх хвостатих вихованців на тротуарах. Але навіть у березні є хоч якісь плюси - один додатковий вихідний день, той самий, що 8 Березня - свято жінок. І навіть якщо не зважати на всякі подарунки та букети - додатковий вихідний ніколи й нікому не завадить ;)
Але давайте відкинемо усі стереотипи щодо листопада, як найгіршого місяця року (хіба що ви живете у південній півкулі, де в листопаді у вас саме пізня весна) і подивимося відверто, чи так все насправді погано, чи може то та сама "трагедія в мозгу", якої немає в реальності?



Перш за все спростую твердження, що у листопаді вже всі дерева стоять без листя, і тому все виглядає понуро. Наступні фото зроблені 6 листопада.
2. Ось і перший виняток. Не так вже все й погано!



3. Ще одне - на підтвердження до першого.




4. Далі - ще цікавіше. Мало того, що кущі в листопаді бувають зелені, так ще й виглядають ніби цвітуть!



5. Схоже на маленьку кульбабу.



6. Ця фотографія спростовує стереотип про сірість довкілля у листопаді. Сірою на фото є лише плитка. До речі, плитка навтоколо нового фонтану у бот. саду ім. Фоміна. А ще там новими були туї на кутках фонтану. На всіх трьох. Бо якась зараза поцупила четверту, і на її місці зяяла яма.



7. Але полишимо усіх волоцюг і крадіїв і повернемось знову у листопад. Звідки взялася ця назва місяця?
Назва ЛИСТОПАД прийшла із західноукраїнських земель. У цей час там опадає листя. А на сході України - дерева вже безлисті. В Київській Русі останній місяць осені звався груднем, а перший місяць зими мав іншу назву.
У Києві листя де-не-де ще опадає у листопаді. А географічне положення міста дозволяє цим дійством дійсно насолоджуватись, адже суха осінь дає можливість досхочу шарудіти сухими листочками. Дощів у листопаді випадає мало, так само як і в жовтні. В цьому році в листопаді дощило лише 20-го, а перший сніг випав - вже 23-го.



8. Отже, коли вам захочеться пожалітися на важкі будні і погану погоду в листопаді - згадайте ті міста світу, де в листопаді дощі бувають чи не кожен другий день, і порадійте за себе - ви можете навіть не витрачатися на парасольку.



Осінній день, а тепло. День погожий,
Лиш всохле листя з дерева летить.
Радіє цьому диву перехожий,
А листя під ногами шурхотить,
Бо дуже сухо. Вітер налітає,
Підхоплює листочки і шумить.
Чи то осінню пісню він співає,
Чи то із ними в вальсі він летить…
Краса довкола, осінь чарівниця
Захоплює, вражає кожну мить.
Така краса не може і насниться,
А листячко летить собі й летить…
(Н. Красоткіна)9.



10.



11. Якщо своїми спостереженнями і фотографіями я навіть трохи не переконала, що листопад у Києві - нічим не гірший місяць за будь-який інший, і нудьгувати немає причин, -  залишається лише один спосіб лікування "пацієнта": пет-терапія або зоотерапія :)



12. Вчіться радіти життю і навколишньому світу хоча б у собак. Вони вже свого точно не упустять.



13. Особливо всілякі коротколапі тер"єри і такси, які своїми пробіжками піднімають листя, як крейсер у морі - хвилі. І з цього неймовірно радіють.



14.



15.



16. Смешались в кучу кони, люди... Смешались в кучу морды и хвосты.



17.



18. Якщо і пет-терапія не допомагає, звернемося до класики. Саме в листопаді деякі дерева нагадують схованки для хоббітів. Влітку коріння дерев вкрите молодими паростками з зеленим листям, і не виглядає так загадково. А в листопаді - прямо картина з фільму.



19. В листопаді навіть звичайні старі сходинки навіюють щось романтичне. Ніби це сходинки на пагорбі, які ведуть до старого замку.



20. Або ще так.



21. І наприкінці - щодо одноманітності сухого листя під ногами. Не завжди воно буває жовто-коричневих кольорів. Може бути й зовсім зелене.



22. Або яскраво-зелена трава на жовтому листі. Навіть листопад дарує різнобарви.



23. Так, це теж листопад. Такий він - у Києві, в першій декаді місяця.


А потім проходить кілька тижнів, і одного ранку ми прокидаємося і бачимо білі дахи будинків. Останні кілька років перший сніг випадав лише в грудні, або й у січні місяці. У цьому році перший сніг випав у листопаді, і найбільше йому раділи діти. Їм ніякої зоотерапії не треба, вони самі є досконалим прикладом того, як жити і радіти кожному дню.

Сьогодні останній день осені, але він більше схожий на зиму, бо вже тиждень лежить сніг і не тане. Діти стерли довколишні пагорби санчатами вже не до трави, а до землі. Сьогодні бачила малого лижника, який робив перші кроки на бігових лижах. Все тим малим не терпиться дочекатися зими :)
Два роки тому, 30 листопада в останній день осені температура піднялася до +13,7С. А сьогодні -5С. Ось вам і останній аргумент: листопад - найнепередбачуваніший місяць року, і може в цьому його фішка. В жовтні - все як у аптеці: початок жовтня - все ще зелений, середина - пік жовтіння дерев, кінець - більшість дерев вже скинули листя. Березень - так само непередбачуваний: може або снігу навалити, або тепло й сонячно бути. То може через непередбачуванність і недолюблюють в першу чергу ці місяці, забуваючи, що у природи намає поганої погоди, а є лише погано підібриний одяг?

Короткі стали дні, як мить,
А ночі - не перечекати...
Та треба якось в світі жить
І знову ранок зустрічати.
Хоч сонечка давно нема,
Бо із-за хмар не проглядає.
Так крадькома іде зима,
І вже з-за рогу виглядає.

парки, осень, kiev

Previous post Next post
Up