До сойових продуктів у мене завжди було позитивне ставлення. Я навіть колись підсів на котлетики, які оце треба було варити, а потім смажити. Потім довго нічого такого не вживав, а зараз оце побачив на полиці супермаркета, і захотів спробувати:
Це ковбаса, в якій офіційно немає жодного міліграма м’яса чи інших продуктів тваринного погодження. Виробляє її контора під назвою «Polsoja», при чому не додає туди жодного гавна, чим і пишається. У складі - сойовий білок, вода, рослинна олія, пшеничний білок (глютен), кукурудзяний крохмаль, караген, сіль, перець, приправи. Смак? Ну, щось середнє між докторською ковбасою і паштетом :) Бутербродик із сиром та цією «ковбасою» смакує дуже незле:
Враховуючи, що соя - не менш пиздате (а може й більш) джерело білків, ніж м’ясо, чому б не вбивати трохи менше тварин, ніж зазвичай? Утім, тут є два але:
- шинка та інші ковбаси таки смачніші. але шо туди додають, ніхто не знає,
- принаймні у Польщі м’ясо дешевше, ніж оця штука.
Другий чудовий виріб цієї ж контори - сойові сосиски:
За консистенцією вони такі трохи пружні, ніби як ґума, але на смак дуже нічого (хоч трохи незвично). Ну теж, якщо говорити про ціну, то вони мало не вдвічі дорожчі, ніж аналогічні сосиски з м’яса (ніби з м’яса, тобто).
Сойову шинку, певно, буду купувати ще - сподобалось. А це не соя, але теж нев’єбенно вегетаріанський продукт - українські мариновані грибочки з часником:
Цим щастям я завдячую людині, яка не зрозуміла, що я пожартував, і насправді подарувала мені банку цих мегагрибів. Дякую!