Дві години на розкопках

Sep 11, 2013 19:17

Originally posted by kirkach_denis at Дві години на розкопках

Здавалося б, ну чому вже можна дивуватися! Ну все про Луганську область відомо. І про копанки, і про те, що «убєждєній нє мєняєт», і, звісно, про «спасібо жителям Донбаса!». Та от вам трохи позитиву про цей регіон. Больше трьох з половиною тисяч років (тобто, раніше за Троянську війну) на території нинішньої Луганської області займалися металургією.


Трохи більше місяця тому в селищі Кам'янка Лутугінського району знайшли залишки кількох металоплавильних печей. На початку осені, в кількох кілометрах від «плавильного центру» силами Луганського відділу Східноукраїнської філії Інституту археології НАН України та Луганського національного університету розпочато розкопки давнього поселення - будинки та ливарна майстерня. Останню ідентифікували за допомогою знайденої неподалік форми для відливання. Приблизний вік усього знайденного - трохи більше 3,5 тисяч років.


Перше, що я побачив це були кілька котлованів (дуже схожі на ті, що виривають під фундамент) та веселих студентів-істориків, що викидали з них землю. Мені пояснили, що учасникам цих розкопок дуже пощастило: залишки стін давнього поселення зберіглися в майже первозданному вигляді. На фото дуже добре видно кладку. Цікаво, а що через 3,5 тисячі років залишиться від наших будівель?))



От і перші знахідки. Кістки тварин та людей. Шматки кераміки. Спеціалісти стверджують, що саме керамічні фрагменти допомогають визначити вік знайденого.



Доки більшість працює чергові по кухні зайняті приготуванням археологічного перекусу. Сьогодні - були бутерброди з салом та чай.



А це - справжній археологічний пес на ім'я Шрек. Або краще так: Шрек - найкращий друг луганських археологів)) Мені розказали, що собака на розкопках дуже допомогає. Навіть така маленька. Чудовий захист від ворів. Вночі в табір може зайти сторонній (усіляких охочих до знайдених артефактів дуже багато), а пес загавкає.



Археологи кажуть, що поселення було великим. Самих лише будинків тут на кілька десятків. Остаточну відповідь, як жили «металурги з-під Кам'янки», почуємо наступного року, коли закінчать обстеження.

всяке

Previous post Next post
Up