(no subject)

Aug 16, 2012 07:14

Сделала вчера Chocolate Blackout Cake из журнала Cooks illustrated, который попался мне недавно (также рецепт есть п ссылке, фото оттуда же). Что скажу, разлюбила я шоколадные торты. Да, он очень вкусный, но на мой вкус - сладкий, я клала меньше сахара, все равно получился сладкий. Коржи получаются как брауни - влажные и упругие, с ярко выраженным шоколадно-кофейным вкусом. Для любителей - оно (а ведь было время, когда я не могла без плитки молочного, теперь я его почти не ем).


Следующие на очереди - Red velvet cake с кремом из Филадельфии (такие крема и начинки наши любимые), но это нескоро пока. А также мексиканское свадебное печенье - там вообще будут грецкие орехи. 
Вот так иногда находит приступ - хочется готовить что-то новое из сладкого :)

Вообще перестала ужинать и стало легче. Вечером - яблоко и зерненый творог граммов 100 (если чувствую, что нужно), еще позже немного чая. и все.

ps. торт безумно вкусен!!! надо обязательно оставить на ночь в холодильнике. Я теперь круги вокруг него наматываю, не могу остановиться, никогда у меня еще такого вкусного торта не было!
Если на рождество будем дома, сделаю его и капкейки со сливочным сыром на десерт. А остальное надо продумать :)
Примечания - buttermilk - по вкусу сметана, можно смело заменить. half-and-half - сливки для взбивания (у нас это single cream) - те, у которых жирность поменьше.  в одной ст.ложке - 14г.масла.


Makes one 9-inch round cake, about 12 servings

For the cake:
  • 8 tbsp (1 stick) unsalted butter, plus more for the pans
  • 1 ½ cups unbleached all-purpose flour, plus more for the pans
  • 2 tsp baking powder
  • ½ tsp baking soda
  • ½ tsp salt
  • ¾ cup Dutch-processed cocoa powder, sifted
  • 1 cup brewed coffee (I used espresso)
  • 1 cup buttermilk
  • 1 cup packed light brown sugar
  • 1 cup granulated sugar
  • 2 large eggs
  • 1 tsp vanilla extract

For the pudding:
  • 1 ¼ cups granulated sugar
  • 6 oz unsweetened chocolate, chopped
  • 2 cups half-and-half
  • 1 cup whole milk
  • ¼ cup cornstarch, sifted
  • ½ tsp salt
  • 2 tsp pure vanilla extract

Make the cake:

Center an oven rack and heat the oven to 325 f. Grease and flour two 9-inch cake pans. Line the bottoms with parchment paper circles. Set aside.

In a medium bowl, whisk the flour, baking powder, baking soda, and salt together.

Melt the butter in a large saucepan over medium heat. Stir in the cocoa and cook until fragrant, about a minute. Off the heat, whisk in the coffee, buttermilk, and sugars until dissolved. Whisk in the eggs and vanilla, then slowly whisk in the flour mixture. Divide the batter evenly between the prepared cake pans and smooth with a spatula.

Bake until a toothpick inserted into the centers comes out clean, about 30-35 minutes, rotating the cake pans halfway through baking. Cool the cakes in the pans for 15 minutes, then invert onto a wire rack. Cool the cakes completely before frosting.

Make the filling:

Cook the sugar, chocolate, half-and-half, milk, cornstarch, and salt in a large saucepan over medium heat, whisking constantly, until the chocolate is melted and the mixture is smooth, shiny and thickened It took me about 20-22 minutes to get the right consistency of the pudding comparing to 2-4 minutes suggested time. So, consider the time as a guidance and follow your own judgment. ff the heat, stir in the vanilla. Transfer the pudding to a large bowl and refrigerate, with plastic wrap pressed flush against its surface, until cold and set, at least 4 hours or up to 24 hours.

Assemble the cake:

Using a large serrated knife, slice each cake into 2 even layers. Crumble one cake layer into medium crumbs and set aside. Place one cake layer on a cake plate or cardboard round. Spread 1 cup of the pudding over the cake layer and top with another layer. Repeat with 1 cup more pudding and the last cake layer. Spread the remaining pudding evenly over the top and sides of the cake The whole construction might look a bit jiggly at this point but after you press the crumbs all around it will get more stable, especially after some refrigeration time Sprinkle the cake crumbs evenly over the top and sides of the cake, pressing lightly to adhere the crumbs.

The cake can be made a day ahead and kept under a cake dome in the refrigerator.

cooking

Previous post Next post
Up