Leave a comment

Re: сослагательное наклонение в истории ext_1327831 October 13 2015, 04:31:19 UTC
Договор Новгорода с Литвинами-Поляками 1470 г , после которого Московия активизировала свои действия, перекликается с договором 1610 г. ____________________________________ Договор Новгорода с Великим Князем Литовским и Королем Польским Казимиром IV. 1470 -го года .

Се яз честны король полский и князь велики литовьский докончал есми мир с нареченным на владычьство с Феофилом, и с посадники новгородцкими, и с тысяцкими, и с бояры, и с житьими, и с купци, и со всем Великим Новымгородом. А приехаша ко мне послове от нареченнаго на владычьство Феофила, и от посадника степенного, и от тысяцкого степенного Василья Максимовича, и от всего великаго Новагорода мужей волных, посадник новогородский Офонас Остафьевичь, посадник Дмитрей Исаковичь и Иван Кузмин сын посадничь, а от житьих Панфилей Селифонтовичь, Кирило Ивановичь, Яким Яковличь, Яков Зиновьевичь, Степан Григорьевичь. Докончал есми с ними мир и со всем Великим Новымгородом, с мужи волными.
1. А держати ти честны король, Велики Новгород на сей на крестной грамоте. А держати тобе, честному королю, своего наместника на Городище от нашей веры от греческой, от православнаго хрестьянства; а наместнику твоему без посадника Новогородцкаго суда не судити , а от места кун не имати ; а Великому Новугороду у твоего наместника суда не отъимати, опричь ратной вести и городоставлениа ; а судити твоему наместнику по Новогородцкой старине .
2. А дворецкому твоему жити на Городище на дворце, по Новогороцкой пошлине; а дворецкому твоему пошлины продавати с посадником Новогородцким по старине, с Петрова дни .
3. А тиуну твоему судити в одрине с Новогородцкими приставы .
4. А наместнику твоему и дворецкому и тиуну быти на Городище в пятидесят человек.
5. А наместнику твоему судити с посадником во владычне дворе, на пошлом месте, как боярина, так и житьего, так и молодщего, так и селянина; а судити ему в правду, по крестному целованью, всех равно; а пересуд ему имати, по Новогородцкой грамоте по крестной, противу посадника, а опричь пересуда посула ему не взяти.
6. А во владычен суд и в тысяцкого а в то ся тебе не вступати, ни в манастырские суды, по старине.
7. А пойдет князь велики московский на Велики Новгород, или его сын или его брат, или которую землю подъиметь на Велики Новгород, ино тебе нашему господину честному королю всести на конь за Велики Новгород, и со всею своею радою литовскою, против великого князя, и боронити Велики Новгород; а коли, господине честны король, не умирив Великаго Новагорода с великим князем, а поедешь в Лятцкую землю или в Немецкую, а без тебе, господине, поидет князь велики, или его сын, иди его брат, или кою землю подоймет на Велики Новгород, ино твоей раде литовской всести на конь за Велики Новгород, по твоему крестному целованию, и боронити Новгород.
8. А что Ржова, и Великиа Луки и Холмовски погост, четыре перевары, а то земли Новгородцкия , а в то ся тебе, честному королю, не вступати, а знать тебе твоя черна куна, а те земли к Великому Новугороду. А Ржеве, и Лукам, и Холмовскому погосту, и иным землям Новгородцким и водам от Литовской земли рубежь по старине.
9. А сведется Новгородцу суд в Литве, ино его судити своим судом, а блюсти Новгородца как и своего брата Литвина, по крестному целованью; а сведется суд Литвину в Великом Новегороде, ино его судити своим судом Новгородцким, а блюсти его как и своего брата Новгородця, по крестному целованью, тако ж.
10. А сведется поле Новгородцу с Новгородцом, ино наместнику твоему взяти от поля гривна, а двема приставом две деньги, а учнут ходити за сречкою на поле , ино взяти твоим приставом две денги.
11. А в Русе ти имати за проезжей суд , через год, сорок рублев; а держати десять варниць в Русе; а в Водцкой земле имати за проезжей суд, через год, тридцять рублев; а в Ладоге ти пятнадцять рублев; а с Ижеры два рубля; а с Лопци рубль за проезжей суд, через год; а по иным волостем по Новогородцким имати тобе пошлины по старине; а Новугороду пошлин не таити по крестному целованью.
12. А вывода ти, честны король, из Новогородцкой отчины не чинити, а челяди не закупати, ни даром не принимать.
13. А подвод по Новогородцкой отчине не имати, ни твоим послом, ни твоему наместнику, пи иному никому ж в твоей державе.

Reply


Leave a comment

Up