Сьогодні - Jean Gabin

May 17, 2011 11:25



Сьогодні день народження цього великого французького актора театру і кіно. Жан Ґабен - двічі був лауреатом премій Венеційського та Берлінського кінофестивалів, премії «Сезар». Він є Офіцером Ордену Почесного легіону.


Жан Ґабен (Jean Gabin) (справжнє ім'я - Жан Алексіс Монкорже/Jean-Alexis Moncorgé) з'явився на світ 17 травня 1904 року. Його батьки Фердинанд Монкорже і Елен Петі були акторами і виступали в кабаре. Протягом якогось часу Жан працював різноробочим. А у 19 років він зіграв першу роль у мюзиклі «Фолі-Бержер».

Незабаром він пішов на службу до армії, а після неї продовжив акторську кар'єру уже взявши сценічний псевдонім Ґабен. У складі театральної групи здійснив турне по Південній Америці. А після того як повернувся до Франції, почав працювати у самому Мулен Руж. Після цього актора стали запрошувати на серйозні ролі до театру. А 1928 року актор знявся у двох німих фільмах.

Ще у 1925 році актор одружився вперше на Ґабі Басьо, але шлюб їх тривав усього п'ять років. 1930 року Ґабен перейшов у звукове кіно, знявся у фільмі «Нехай кожному пощастить» («Chacun sa Chance»). Після цього протягом чотирьох років він знявся у багатьох фільмах, граючи в них переважно другорядні ролі. Слава ж прийшла до актора у 1934 році після випуску фільму «Марія Шапделен» («Maria Chapdelaine»).

Зіркою французького кінематографа Ґабен став у 1936 році, знявшись у військовій драмі «La Bandera». А ще через рік Жан Ґабен став всесвітньо відомий, завдяки фільмам «Пепе Ле Моко» і «La Grande Illusion».

Після цього актор вирушив до Америки. У 1939 році він розлучився зі своєю другою дружиною Сюзанн Маргеріт Жанною Мошен, з якою вони прожили шість років (у шлюбі народилося двоє дітей) і у нього розпочався шалений роман із Марлен Дітріх.

Але через свій важкий характер Ґабен мав чимало неприємностей у Голівуді.

Під час Другої світової війни Жан Габен приєднався до руху за визволення Франції генерала Шарля де Голля. За доблесть, виявлену в боях у Північній Африці, Габена нагородили низкою військових нагород, таких, як Військова медаль і Військовий хрест 1939-1945. Після десантування Габен приймав участь у визволенні Парижу. Журналісти навіть зняли документальну сцену, як Марлен Дітріх нетерпляче чекає у натовпі і при появі Габена, що в'їжджає на танку до Парижу, кидається до нього.

Разом з Марлен Дітріх він знявся у фільмі «Martin Roumagnac», але фільм не мав успіху. Та й відносини Ґабена з Дітріх охололи і скоро зійшли нанівець.

У 1947 році після чергового фільму, який не мав успіху, Габен повернувся до театру, проте і там зазнав невдачі оскільки постановка обернулася фінансовим провалом. Та не зважаючи на попередні провали, Габена запросили на головну роль у фільмі Рене Клемана «Au-Delà Des Grilles», який таки отримав «Оскара» у 1949 році. Але, незважаючи на це, фільм не мав успіху у публіки. Протягом наступних п'яти років Ґабен знявся ще у кількох фільмах, які також не мали успіху у прокаті.

Колишня слава повернулась до актора лише у 1954 році після виходу фільму «Не чіпай здобич!» (Touchez Pas Au Grisbi). Цей фільм був надзвичайно популярним серед публіки. А протягом наступних двадцяти років Ґабен знявся приблизно у півсотні(!) кінофільмах, багато з котрих були випущені для «Gafer Films» - кінокомпанії, яку він створив разом зі своїм колегою і другом, актором Фернанделем.

У 1949 році Жан Ґабен одружився з Домінік Фурньє, у них було троє дітей: дочки Флоранс і Валері і син Матіас.

Помер Ґабен 15 листопада 1976 року у передмісті Парижу від серцевого нападу. За його заповітом, тіло актора було кремовано, а попіл розвіяний в морі з борту військового корабля «Détroyat» з повним військовими почестями.

Жан Ґабен був і залишаєцця однією з найвидатніших зірок французького і світового кінематографу. У 1960 році він був нагороджений Орденом Почесного легіону, а в його рідному містечку Мьоріель був відкритий музей Жана Ґабена .



image Click to view


Неперевершений Ґабен - джентльмен з Епсома (Le Gentleman d’Epsom)





Merci Monsieur GABIN!

best cinema, best actor, jean gabin, Жан Габен, талант

Previous post Next post
Up