Дещо про алкоголь. Tequila

Mar 16, 2011 22:11


Tequila
Багато хто твердо переконаний що текіла - це горілка з кактусів. Насправді цей напій виробляють з агави, яка відноситься до родини лілій. До того ж текіла може бути вироблена виключно з блакитної агави (Agave Azul Tequilana Weber). Археологи впевнені, ця рослина вирощується вже понад 9 500 років.



Виробництво текіли контролюється на законодавчому рівні і дозволено лише в декількох штатах Мексики: Халіско, Гуанахуато, Мічоакан, Тамауліпас і Наяріт. Згідно з нормами в текілі повинно міститися 50 +1% соку агави, інша частина - спирт, отриманий з інших рослин. У елітних сортах текіли всі 100% напою виробляються з агави.

Історія створення текіли відносить нас в XVI-е століття, коли іспанці, які прибули на землі Мексики, стали переганяти сік агави і виробляти перші сорти сучасної текіли. Причиною створення цього напою стало те, що у прибулих з Іспанії колонізаторів просто закінчилися бренді та ром. Хоча, деякі історики стверджують, що текіла з'явилася майже на століття раніше, і її творцями є ацтеки.

Процес виготовлення текіли в основному такий як і у інших мескалів. Відрізняється він лише тим, що до натурального aguamiel - соку агави - додається цукор в пропорції 1:8 по вазі. Ферментація суміші триває чотири дні, потім суміш іде на перегонку. Кінцевий продукт виходить лише після другої перегонки.

image Click to view



Напій з агави ділять на кілька типів: срібна текіла (Blanko), золота (Joven), витримана (Reposado), надвитримана (Anejo). Текіла Blanko розливається до пляшок відразу ж після процесу дистиляції або ж витримуєцця протягом короткого часу в металевих чанах. Саме цей тип текіли і є основою для інших.

Текіла Joven або як її ще люблять називати Gold - це та ж срібна текіла, але з додаванням фарбників і ароматизаторів. Це може бути дубова есенція, карамель, цукровий сироп, гліцерин.

Текіла Reposado витримується в дубових бочках протягом 2-12 місяців. Ну, а текіла Anejo дозріває в бочках протягом 1-10 років.

Мої найулюбленіші сорти текіли: Jose Cuervo і Don Julio.

Порада для вживання: багато хто переконаний, що від текіли не буває похмілля. Насправді, це - лише міф (скажу як знавець: голова не болить у того, у кого її немає :)). І якщо перевищити дозу вживання цього напою, «фора голова» на ранок вам буде забезпечена.
Текілу знавці п’ють винятково у чистому вигляді. Після чарки йде дрібка солі, змішаної з перцем та іншими спеціями. Замість солі можна взяти шматочок лимону, точніше. Гурмани спочатку їдять лимон, потім п’ють текілу і закінчують сіллю. Текілу прийнято пити залпом із спеціальних невеликих вузьких стаканчиків - кабальїтос. Вона повинна бути не дуже холодною, але й жодним чином не теплою. Самі мексиканці радять перед тим, як пити текілу, з'їсти невеликий стручок перцю чилі.
Якщо ж ви не знавець, а звичайний споживач, то запивайте мескаль та текілу «Санґритою» («крівця»), в основі якої томатний та апельсиновий сік, цибуля та страшенно пекучий мексиканський перець - чілі. До речі, саме так і вживають текілу самі мексиканці)))
Текла також є основою для великої кількості різноманітних коктейлів та сумішей: з анісовою горілкою та льодом, грейпфрутовим, гранатовим соком та тертим пекановим горіхом, деколи її просто розбавляють газованою водою чи лимонадом (текіла-бум). Найвідоміший коктейль з текілою - це Маргарита, коктейль, що містить текілу з додаванням соку лайма чи лимону, цитрусового лікеру тріпл-сек та льоду.

І, нарешті, текільна музика

Tequila. The Ventures

image Click to view



Tequila sunrise. The Eagles

image Click to view



In The Death Car (Arizona Dream). Iggy Pop & Goran Bregovic

image Click to view



Gypsy Reggae (Arizona Dream). Iggy Pop & Goran Bregovic

image Click to view



* * *

музичний салон, алкоголь, tequila, текіла, Бреґовіч

Previous post Next post
Up