Обізян-ТБ: очєвідное-непріятноє

Mar 12, 2011 13:36

яке щастя, що я вирішив не дивитись наше політ-ТБ...

image Click to view



Поярков vs. Бузина

Ми існуємо у доволі дивний час. Коли погано поставлені (але добре оплачені) спектаклі видають за акції протесту та/або підтримки, адміністративні судоми - за системні реформи, а вигадливі ток-шоу - за суспільний діалог. Коли пишномовну балаканину приймають за безстрашний порив, а жорстку критику вважають безпорадним скиглінням.

Кожен напевно знає: ТБ на розумних не розраховане! І матиме рацію.

Телевізор давно став «ума палатою», на дверях якої інколи бракує таблички «№6».

А так усе гаразд, усе звично. І досить очікувано.

Будь-який «телепродукт» - традиційна прокладка для реклами. Накручування телерейтингу (за грізним наказом олігарха) - завжди вимушене нехтування критеріями смаку, нормами моралі людської і творчої адекватності (а як ще рейтинг «взбадріть», не оперою ж Лисенка...

Відкрийте програму телепередач і спробуйте зрозуміти що-небудь.

Репертуар - програма на завтра (і назавжди) - справді чудовий і в усьому дивовижний...

Вільні жінки (від 20 до 40), а також безпутні чоловіки (до 38) активно шукають одне одного (виключно у пітьмі) спотикаючись, падаючи, орієнтуючись на нюх і слух; у результаті, якщо пощастить, знаходять своє неземне „щастя“ - у вигляді одне одного (шукайте на «Інтері»!).

Притомні люди середнього віку міняюцця дружинами в межах Європи, а на 8 березня - замість дружин присилають чоловіків (1+!)ю

Провінційній дурепі, яка спить і бачить себе красунею, терміново підбирають кутюрний мотлох, роблять гламурний манікюр-педикюр-макіяж - і кікімора зі Жмеринки вмить перетворюєцця на подобу Джулії Робертс (а це - 1+1).

Зграї аматорів голосять, щосили роззявляючи пащі, при цьому приховують свої обличчя від експертів (серед котрих, не сумніваюся, буде Потап); а фахівці з «налу»-«вокалу» виключно «наосліп» вибирають найгучніше виття, щоб згодом зробити з нього «голос країни» (це теж 1+1).

Мужчини і дами (від 18), які не мають кухарської спеціалізації, але обожнюють готувати, отримують 500 тис. гривень у вигляді призу і вирушають у престижний кулінарний технікум міста Парижа (СТБ).

ПрИнц і душка Басков, який, згідно зі ЗМІ, давно не бачив рідної дитини, тим часом поглядає на якусь українську красуню, щоби згодом гульнути з нею в найгарніших містах планети: дівчині конче має виповнитися 18, коли «все» можна («Інтер»).

Безжурна компанія роззяв без комплексів, але з почуттям гумору влаштовує «лоскотання» (сміхотерапевтичне) зубрам comedy-жанру (В.Зеленському і М.Галустяну), а хто примусить передовиків сміховиробництва сміятися найгучніше, той і візьме касу - 50 тис. гривень («Інтер»).

Знаменитий телезнахар, по якому плаче міліція на всіх широтах Російської Федерації (цей «айболить» залікував не одну жертву екстравагантними „мікстурами“ з курячого помету і кореня лопуха), ура, терміново прибуває в Україну: очевидно, масово викорінювати геморой пійлом із бузини та салатом із лободи («Інтер»).

Колись розлучене лихою долею подружжя, зустрівшись під сонцем телекамер, починає «все спочатку», причому не безкоштовно, а заробляючи на справах любовних близько 5 тис. гривень за одну зйомку («Новий»).

За 50 тис. гривень, якщо ви, звісно, сподобаєтеся І.Лисенко, у вас у квартирі встановлять приховані камери (так, щоб не знала друга половина), і, за командою ведучого, ваш будинок перетворицця на «божевільню» для всеукраїнського огляду («Новий»).

У несподіваному місці і в екстремальний момент до перехожого чіпляєцця Сергій Сивохо й пропонує 50 тис. гривень, тому що це хитрий хід у передачі «Вирваний із натовпу» («Інтер»).

Невгамовні співвітчизники, обтяжені зайвими кілограмами, на очах батьківщини поетапно худнуть, бліднуть, тьмяніють, від вітру хитаюцця, перевтілюючись у худі тріски: передача при цьому називаєцця оптимістично - «Зважені і щасливі» (СТБ).

Чотири пари женихів і наречених змагаюцця у відповідальному завданні: організувати весілля так, щоб конкуруючу пару негайно задушила «жаба»: переможця посилають у весільну подорож у прекрасний куточок планети (1+1).

Люди з вулиці, які думають, що вони співаки, напружують зв’язки у тривожних виробничих умовах: їх поливають холодною водою, їм пускають в очі дим, їх катують на центрифузі, - звісно, всі катування за великі гроші (завжди винахідливий «Новий»).

Взагалі кількість «кварталів» і Зеленського на одиницю ефірного часу досягла просто жахливих розмірів.

…І це - ще не все!

Це лише приказка до казки «Український телевізор»

Великі і дрібні біси нашого ТБ щосезонно «гонять» бісовщину, яку тонами згодовують «піплу». У вигляді «політ цирку». У форматі «развлєкухи»... Яка справді нині підмінила собою всі «слоти» і «сегменти».

Розважальна жуйка виконує сьогодні важливу політичну функцію, тому її підживлюють великими грішми і підтримуватимуть у бойовій формі рівно стільки, скільки потрібно.

Втім, навіть у цьому хороводі - у просторі «мавп-ТБ» - не все так однозначно. Навіть у тоталітаризмі «розважалівки» є «плюси» й «мінуси».

Спочатку про останні. Їх багато. Усі відомі... «мавп-ТБ» створює шкідливий паралельний світ, у якому шукаєш, але не знаходиш нічого живого, розумного і корисного. Власне, людського. Все запропоноване - муляжне, вигадане, симульоване. «мавп-ТБ» - ніколи не творчість, а лише сканування, передирання, кривляння.

А ще: насадження, всіма доступними способами, невігластва, жадібності, тупості.

Власне, це безальтернативна ідеологія цього ж таки новітнього «мавп-ТБ».

Істотний «мінус» такого ТБ - відчуття, неначе в країні занадто багато непотрібних каналів (хоча, може, це й «плюс»?). Оскільки всі однотипні: без обличчя, без смаку, без «запаху». Без програмного розмаїття. На «Україні», наприклад, по енному колу домучують «Глухаря» (а що поставити, коли конкуренти не дрімають?). Або теж там - укотре - трамбують сітку охоронцем, якого грає актор з нерухомим підборіддям (із театру імені Івана Франка).

…А ось тепер, (під завісу) - про «плюси» «мавп-ТБ». Як не дивно, але вони також знайдуцця. Головний «плюс» у тому, що розумний глядач із нашого «мавпячого» «ящика» повільно, але впевнено ліпить для себе «образ ворога». А якщо «ворог» - то ми не здаємося. І знайдемо в собі сили боротися, азарт - протистояти.

Звідси ще один «плюс». Помітно зросло відвідування культурних закладів: театри переповнені, кінотеатри гудуть, навіть музеї - і ті не порожні. Скоро, дивися, завдяки «мавп-ТБ» і читати почнуть масово, тоді зовсім добре. Проблема лише у кількості таких інтелігентних закладів і заходів.

Важливий «плюс» у тому, що «мавп-ТБ» абсолютно нещадне до штатних фігурантів зі свого «звіринця» і, відтак, займаєцця тотальним їх викриттям. Ось, погляньте - скільки вже на це дивитеся, - хіба не здуваюцця карикатури з шоу «Зірка+Зірка», які зовсім не вміють ні співати, ні спілкуватися. А для Сердючки, до речі, це взагалі етап остаточного приниження, оскільки на перевірку з’ясувалося, що ця «маска» не може похвалитися ні дотепністю, ні комунікативною винахідливістю, останні фольклорні соки - й ті висохли, - пустеля...

«Мавп-ТБ» - на продовження теми - це чудова «наводка» для податкових органів та ОБЕЗу. Коли натовпи гультяїв-телепнів і балбесів-гультіпак (у програмі К.Осадчої) пишаюцця дрібничками за сотні тисяч або хваляцця «подарунками» за мільйони, тут саме «воно»... Згідно з духом і буквою поточного моменту, запитати б у цих дресированих ляльок: а звідки, а за які грошики?!

...Є, нарешті, і головний «плюс» у цій темі... «Мавп-ТБ», яке на наших очах перетворює людину на орангутанга, все-таки теж (частково) підвладне невблаганним законам дарвінізму. І, гляди, - відформатована всіма каналами сукупна «мавпа» раптом... перетворицця... на людину.

…Доживемо?

* * *

телебачення, ТБ, tv, мавпи

Previous post Next post
Up