Дещо із історії тенісу

Feb 23, 2011 12:00

23 лютого 1874 року, тобто 137 років назад, був запатентований корт для гри у великий теніс.



Слово «теніс» ймовірно походить від французького tenez - що означає приблизно «ось вам, ловіть». Ще у стародавніх греків і римлян була гра, в якій м'яч відбивали рукою або палицею.

Але гра прообраз великого тенісу існувала в 13-14 століттях в Італії, Франції та Англії. Вона мада назву «джидоко», у ній надітими на руку рукавицею, дерев'яним щитком або шкіряним ременем перебивали через сітку м'яч.

У «джидоко» грали у приміщеннях та на майданчиках під відкритим небом. На початку 16-го століття у грі стали застосовувати ракетки. Шкіряні м'ячі, якими грали у ті часи, були набиті тирсою, ганчірками, травою тому відскакувати вони могли тільки від твердої поверхні. З появою гумових м'ячів стала можливою гра на траві.

У 1872 році був заснований перший клуб цієї гри на галявині Лімнгтонского курорту португальцем Гоа Перейра, Фредеріком Хейнсом і Уелслі Томкінсоном.

Офіцер британської армії, Волтер Вінгфілд 1873 року розробив зразково-показовий корт для гри у сфери стику, а у грудні цього ж року випустив брошуру з правилами гри «Сферистика або лаун-теніс». Ну а 23 лютого 1874 він отримав патент на, власне, сам корт.

З розвитком гри змінювалися і умови, в яких вона проходила, наприклад, помітно еволюціонував одяг гравців. Тільки на початку 1930-х років чоловікам дозволили виступати у шортах, а жінкам - у коротких спідницях.

Сьогодні ж теніс є олімпійським видом спорту і улюбленою грою багатьох людей. Зі мною включно )))

корт, історія, теніс

Previous post Next post
Up