Які зміни у соціальній сфері чекають мадярів у 2016 році

Jan 09, 2016 22:42

Протягом останніх років уряд Віктора Орбана намагався так чи інакше полегшити життя громадянам Угорщини. Іноді навіть йдучи проти громадської думки або, навіть, відкрито конфліктуючи з центральними апаратами ЄС. При цьому зміни на загальноєвропейському фоні спаду є особливо значущими тим, що у підсумку, мадяри, навіть якщо ці зміни були сприйняті спочатку у штики, переконуються у їх позитиві. Найістотнішими за цей час були такі зміни:

- Надання громадянства етнічним угорцям за спрощеною процедурою;
- Заборона на куріння у громадських місцях та закладах громадського харчування (Угорщина ввела його першої в Європі);
- Заборона на використання робочої сили у свята та вихідні, обмеження торгівлі у ці дні;
- ДЕприватизація компаній комунального господарства та зниження комунальних тарифів для населення;
- «Війна з банками», у результаті якої уряд зобов'язав фінансові установи (в основному іноземні) повернути мешканцям Угорщини хоча б частину втрачених у результаті кризи 2008-2009 років і пов'язаних з ними змін банківських послуг грошей.

Новий 2016 рік не стане винятком і починаєця зі введення змін до деяких правила стосунків «держава - людина». Значна частина з них стосуюця відносин між працівником і роботодавцем, але є деякі, які зачіпають, практично, всіх без винятку. Ось деякі з них:

- Скорочення прибуткового податку з 16% до 15%. При цьому, не зважаючи на те що держава недоотримає близько 120 млрд. форинтів, ці гроші залишаться на руках у населення, а це, хай і небагато, але приблизно по 14 тис. форинтів (близько 45Є) на людину, включаючи пенсіонерів, недієздатних і дітей.

- Обслуговування податкової службою (NAV) осіб, які мають дохід тільки з одного джерела. Тобто, кожен громадянин Угорщини має право звернутися до податкової служби з клопотанням оформити йому податкову декларацію.

- Збільшення податкових пільг сім'ям з дітьми. Відтепер сім'я, що має одну дитину буде щорічно платити податків менше на 66 670 форинтів (210 Є), двох дітей - на 83 330 форинтів (316 Є), а ті, хто мають трьох і більше дітей будуть обкладатися податком зменшеним на 220 000 форинтів (695Є).

- 10- і 20-мільйонна підтримка багатодітних сімей. З січня 2016 року молода сім'я, яка народила трьох дітей отримує від держави соцпакет на купівлю житла у розмірі 10 млн. форинтів (31,6 тис. євро). До цих грошей держава видає також іпотеку у розмірі ще 10 млн. форинтів з відсотковою ставкою 3% за умови покупки первинного житла або будівництва будинку. При цьому для отримання допомоги сім'я повинні мати мінімум 6-місячну стабільну роботу і не мати проблем із законодавством. Так само, умовою виділення допомоги та кредиту є умови придбання квартири або будівництва будинку площею не менше 60 і 90 кв. м відповідно.

- Зниження ПДВ на свинину з 27% до 5%. При цьому, зниження не поширюється на субпродукти (печінку, легені, сало і продукцію з них).

- Підвищення акцизів на домашню палінку. З січня 2016 року необхідно оплачувати акциз у розмірі 700 форинтів на кожен приготований літр алкоголю. При цьому виробник може придбати від 5 до 86 акцизних марок у році (3 500 - 60 200 форинтів з перегінного апарату). При цьому, якщо податкові служби виявлять перевиробництво, дається час придбати необхідні акцизи протягом 15 днів, після чого автоматично набуває чинності штраф у розмірі 200 000 форинтів (632 Є).

- Скорочення банківського податку. Банки з активами більшими за 50 млрд. форинтів з 2016 року платитимуть податок за ставкою 0,24% замість 0,53%, що істотно вплине на вартість банківських послуг для клієнтів таких банків.

- Запровадження загальної електронної карти (E-kártya), яка буде містити не тільки загальні електронні дані про громадянина, але, так само, його податковий ідентифікаційний номер і дані про соціальне страхування.

- Запровадження курсів для водіїв зі штрафними балами. Відтепер, при відвідуванні спеціальних курсів, водії можуть понизити кількість своїх штрафних балів за правопорушення. Так, маючи 13 «чорних» балів, після відвідування курсів їх кількість можна знизити на 9 балів, а маючи від 14 до 17 балів - на 6 балів.

- Прискорення обробки запитів. До 21 дня (у порівнянні з тридцятьма раніше) скорочено час розгляду запитів від громадян до державних інстанцій з таких питань: дозволи на будівництво, екологічні дозволи, дозволи на діяльність, обробка скарг у поліції, офіційні процесуальні строки, трудові інспекції, визнання іноземних дипломів, бюрократичні процедури, а також різні адміністративні і клієнтські повідомлення.

- Зниження кількості необхідних дозволів на види діяльності не пов'язані з обігом зброї, ліків, небезпечних тварин, матеріалів і деяких особливо значущих і небезпечних для суспільства видів діяльності. Для ведення переважної кількості видів діяльності з 2016 року досить буде тільки повідомлення до відповідних структур і державних служб.

- Скасування окремого дозволу на будівництво житла площею до 300 кв.м. Тепер достатньо тільки повідомлення в умовах ліцензованого будівництва.

- Скасування запиту на судову виписку. Тобто з цього року громадянам Угорщини немає необхідності надавати судову довідку про власну судимість чи несудимість. Це не означає звісно, що люди з темним минулим зможуть вільно потрапляти на важливі пости або мати можливість купувати зброю. Відповідним службам дано право самим витребувати відповідну інформацію з держархіву. У першу чергу це стосується видів діяльності з охорони праці, навколишнього середовища, авіації, виконавчої, фінансової та інших галузях.

- Зниження ПДВ на житлове будівництво. Можливо це - найголовніша зміна у новому 2016 році, а саме: зниження ставки ПДВ з 27% до 5%, що дасть можливість збільшити будівництво житла оціночно на 5 000 квартир. А це, у свою чергу, зробить їх більш доступними, створить нові робочі місця і ще більше допоможе будівельній галузі Угорщини вцілому.

- Щотижневі вихідні. Відтепер, роботодавець може сам обирати вихідні дні найнятих працівників не орієнтуючись на традиційні «субота - неділя» (за умови, якщо робоче місце відкрито на ці дні). Так само працівник може вибрати в якості вихідного один день на місяць на свій розсуд. За умови, що працівник працює на подвійній ставці, відтепер, перерва для відпочинку між його змінами повинна становити мінімум 22 години.

- Підвищення мінімальної заробітної плати. З 1 січня 2016 року мінімальна заробітна плата становить 129 000 форинтів (408 Є).

- Підвищення пенсій. На 1,6% збільшується пенсія по старості, пенсія для вдови, батьківська пенсія, пенсія для дітей-сиріт, допомоги по догляду за жертвами аварій, допомоги по догляду за людьми похилого віку, допомоги по догляду за інвалідами, реабілітаційна допомога, допомоги по інвалідності, допомоги по сліпоти, пенсія мерів, політичні пенсіі.






@adamnet

нове, їх нрави, євро, порівняльна антропологія, права, законодавство, угорщина, зміни

Previous post Next post
Up