С̶п̶о̶ч̶и̶в̶ч̶а̶ ̶Т̶Б̶-̶к̶о̶о̶п̶е̶р̶а̶ц̶і̶я̶ чи громадська ТБ-організація?

Jun 12, 2013 12:07

* * *
Подивився учора презентацію “Громадського.tv”. Ну, те що видалась вона дещо зіжмаканою - то можна пояснити якимись нашими традиційними проблемами та пробачити врешті-решт. Технічний рівень трансляції також був нікудишнім, скажемо відверто. Проте після презентації виникло декілька питань, на які мали би відповісти ініціатори такого заходу, але навіть не спромоглись цього зробити, що не може не бентежити.



По-перше, звідки виникла така назва “громадське”? Погодьтесь - це багато до чого зобов’язує. На мій погляд журналісти у цьому відношенні вчинили як дорослі діти: створили таку собі громадську організацію і присвоїли однойменну назву “своєму” телебаченню. Проте вибачте, до чого тут громадська організація, яка складається з півтора десятка чоловік? Чим така громадська організація відрізняєцця від звичайного ТОВ чи споживчого кооперативу? Як створювалась ця ГО, де і коли пройшли її установчі збори? Який статус даної ГО і чи має вона свої відокремлені підрозділи? Хто може вступати і на яких умовах до цієї ГО і який стосунок до цього матимуть, власне, громадяни? Чи зможе “пересічний” громадянин вступити до цієї ГО? Правда, було заявлено, що для засновників українське громадське мовлення - це соціальна місія, громадянська позиція і взяти участь у цьому може кожен - матеріально, технічно, організаційно, волонтерськи. Але ж незрозуміло!
Ну, а ще я нічого не почув про те чи зареєстрована ця ГО вже чи ні.

По-друге, яка мета створення цієї ГО? Задля і заради чого створена ця ГО? Чим продуковане нею телебачення буде відрізнятись від того, що вже існує: за змістом, формою, наповненням? Про що збираються говорити з екранів моніторів новостворена ГО і у якій формі? Як громадяни зможуть впливати на зміст програм “Громадського.tv”? Після презентації незрозумілим залишилось питання про зміст цього проекту, його організаційні і програмні підвалини та інформаційно-творчі принципи. Ні, загальні фрази, звісно, звучали, але ж що по суті? Що будуть знімати і показувати журналісти “Громадського.tv”?

Окремо варто зауважити про те, яке місце під час презентації було відведено джерелам фінансування. Тобто часу було виділено достатньо, проте знову ж по суті - нічого. Журливо, що у якості прикладу фінансування було згадано “економічний” експеримент ТВі зі збору коштів на сплату провтиканих податків, який вони утнули минулого року - аж надто недобре тхне від таких речей. А ще довго сміявся над словами про “комерційну діяльність” громадської організації “Громадське.tv” (знову-таки: до чого тут ГО і чому не ТОВ?!)

Не зрозуміло чому час для презентації було вибрано учора, а почне роботу “Громадське.tv” лише з вересня і то - це ще не визначено напевно.

Різонуло слух і те, що засновники ГО “Громадське.tv”, здаєцця, трохи захопились і у пилу себе трохи перехвалили. Ну найкращі, най- най-, най-...
Якщо, раптом, проект не відбудецця, то тоді будь-хто (не дай Боже!) зможе сказати, що Україна має свою специфіку, де громадське телебачення не працює, не приживаєцця і є чужим національному менталітетові - он найкращі брались його зробити і то, у них не вийшло.

Проте, хочецця сподіватись, що всі ці питання знайдуть свої відповіді. І дуже скоро. А творчим людям, що взялись за цю справу, побажати всіляких успіхів. Хай у них усе вийде, бо вже надто давно всі ми цього чекаємо, йолі-квасолі!(с). Хай їхня мета буде відрізнятись від мети Общєствєнного россійского тєлєвідєнія.
Щасти вам!

телебачення, Україна, медіа, питання, думки, quo vadis, гроші, суспільство

Previous post Next post
Up