Châteaubriant (UPD-фото)

Sep 04, 2012 15:59

Прочитав у новинах, що сьогодні народився Франсуа Рене де Шатобріан, дуже розумний дядько, один із засновників французького романтизму і, до того ж, політик і дипломат. Згадав також, що існує така версія, згідно котрої йому ще й приписують французький рецепт яловичого стейку з гарніром з овочів, у чому я, звісно, сильно сумніваюсь.

З шатобріаном у мене пов'язані приємні і досить бентежні спогади. Так, одного разу я вечеряв в одному ду-у-уже середньовічному замку на маленькому середземноморському острові цим божественним м'ясом. Ресторан розміщувався у похмурому залі фортеці, підсвічувався справжніми смолоскипами, а шатобріан був однією з найдорожчих страв у меню. Що вам сказать? М'ясо і вино були незрівнянно смачними, а коли підійшов час платити я з жахом виявив, що гаманець з грошима і картками я залишив у готелі у сусідньому місті! Хвалити Бога, що мені пощастило понашкрябувати з кишень, бардачка і попільнички авто кільканадцять марок і доларів, а 50-доларова купюра слугувала мені закладкою у путівнику - моя репутація була врятована))

Після того випадку я кілька разів пробував приготувати цей стейк самостійно і хоча жодного разу мені не вдавалось добитись такого ж ефекту, проте він ніколи не втрачав свого смаку)

Отже цими вихідними знаю чим займуся.




Шатобріан - це дуже ніжний стейк товщиною близько трьох сантиметрів. Це, фактично, той самісінький великий філе міньон, який подаєцця на талілці не стоячи, а лежачи. Його готують на грилі (відкритому вогні) чи, іноді, смажать та подають з традиційним соусом беарнез.

Процес готування даного стейку досить непростий через його значну товщину, його готують повільно, щоб стейк присмажився зсередини, а не тільки зовні. Процес приготування приблизно такий.

Яловичу вирізку (чи можна і стріплойн) десь грамів сімсот почистити від плівок і т.п.

Щільно загорнути в харчову плівку і залишити на ніч у холодильнику, що надасть стейку правильної форми. Можна при цьому додати духм'яні трави але тільки у натуральному вигляді, не потертуху з пакетів. Це неправильно, але мені подобаєцця.

Підготовлене м'ясо розрізати на 2 порції. Змастити яловичину оливковою олією, посолити, поперчити білим перцем і залишити на деякий час.

Далі обсмажити м'ясо на грилі кілька хвилин, щоб м'ясо «взялося» і відбився малюнок решітки. Гриль додасть яловичині не тільки гарний вигляд, але і приємний димковий аромат.

Після цього головне: довести стейк до готовності у пічці при температурі 150C. Для середнього ступеня підсмажування температура всередині стейка має становити не більше 50C, час готування - приблизно 15-17 хвилин. При цьому пічка має бути вже розігрітою до потрібної температури. Після чого стейкові потрібно дати «відпочити» протягом 5-10 хв, щоб м'ясо відійшло і стало м'яким.

Потім нарізати м'ясо, прикрасити тарілку половиною печеної цибулини (а краще - шалот) і заправленим міксом салатів. Із гарнірів може бути також смажена чи печена картопля, тушковані і почищені від шкірки помідори, гриби, горошок, морква і спаржа.

Вживати з перцевим або винним соусом і, що обов'язково, - з Syrah/Shiraz, Cabernet Sauvignon чи Merlot.

Смачного!)

UPD. Фото процесу можна спостерігати у цьому фотоальбомі.))

рецепти, in vino veritas, їжа, france

Previous post Next post
Up