Сьогодні - взяття Бастилії

Jul 14, 2011 17:24

Усі перевороти, юний друже,
Один початок мають і кінець:
Спочатку розбивається склотара,
А потім підкрадається пи*ець...
(с)Лесь Подерев'янський. "Король Літр"

ici l'on danse, ah ça ira, ah ça ira!



На початку липня 1789 року Парижем поширились чутки про рішення короля Луї XVI розігнати утворені усього лишень 9 липня 1789 Установчі збори і про усунення з посади державного контролера фінансів реформатора Жака Неккера. Це стало причиною серйозного гніву людей.

Обурені парижани, озброївшись чим попало, вийшли на вулиці і площі міста. 13 липня 1789 року повстанцями був розграбований Арсенал, Будинок Інвалідів та міська мерія, а наступного дня озброєний натовп підійшов до Бастилії.

Гарнізон фортеці складався з 82 інвалідів та 32 швейцарців. Після відмови коменданта Бастилії маркіза де Лоне добровільно здати фортецю, повстанці опівдні почали штурм.

Штурм королівської фортеці-в'язниці Бастилії тривав близько чотирьох годин. Натовп увірвався до фортеці, начальник гарнізону був розтерзаний та і сама фортеця добряче постраждала.

У фортеці було усього семеро в'язнів: четверо фальшивомонетників, двоє божевільних та відомий всім маркіз де Сад. Фальшивомонетники приєдналися до повсталих, божевільних довелося вбити, бо вони накинулися на тих, хто їх звільнив. А маркіз де Сад виступив з промовою перед повсталим народом.

Як завжди запальною.

Так почалася Велика Французька революція.

Наляканий масштабом повстання король змушений був піти на поступки.

Наступного дня було офіційно ухвалено зруйнувати і знести Бастилію - і тут же приступили до робіт, які тривали до 16 травня 1791 року. З битого каменю фортеці робили мініатюрні зображення Бастилії і продавали як сувеніри. Велика частина кам'яних блоків була використана для будівництва мосту Конкорді.

Для багатьох поколінь французів фортеця була символом всевладдя королів. За 400 років серед в'язнів Бастилії було чимало знаменитих особистостей - Франсуа де Ларошфуко, П'єр Огюстен Карон де Бомарше, двічі в'язнем Бастилії був Вольтер. Падіння Бастилії сприймалося як торжество революції і стало обростати легендами.

Починаючи з 1880 року, річниця взяття Бастилії святкується французами як національне свято.

Зараз це свято - дуже серйозний привід для того, щоби за це випити.

* * *

paris, день взяття Бастилії, france

Previous post Next post
Up