А-а-ацкій Сантана!

Jun 20, 2011 10:36




Зірка на голлівудській Алеї Слави.
Почесне місце в Залі Слави Рок-н-ролу.
Прижиттєвий пам'ятник на батьківщині в Мексиці.
Понад 100 мільйонів проданих альбомів по усьому світу.

Неймовірні досягнення! При цьому бажання грати у Карлоса Сантани і раніше незнищенне. Сьогодні його гітара говорить з публікою словами з останнього альбому «Guitar Heaven: Santana Performs the Greatest Guitar Classics of All Time», який був випущений у вересні минулого року.
Все краще, що є у світі рок-н-ролу, Всі кращі, хто цей світ створив, об'єдналися навколо безумовного лідера і подарували в останньому альбомі публіці справжній музичний фейрверк. Солісти Рей Манзанек, Джо Кокер, Кріс Корнелл. Музика The Beetles, The Doors, AC / DC, Led Zeppelin...

Учора, 19 червня, вперше маестро дав концерт на підтримку цього свого останнього альбому у рамках світового концертного турне. Тотальне музичне одкровення відбулось на сцені палацу «Україна».

Сьогодні день народження маестро. Йому всього 64

Дай вам, Боже, наснаги і здоров'я на довгі-довгі роки! І як добре, що ви були з нами у цей день...



image Click to view



Що вам сказати? Як можна описати те, від чого захоплює дух і стискаєцця серце? Учора ввечері не було снаги навіть відкрити ноутбук. Цей воістину ацкій Сантана дав відчути що таке справжня жива музика усім вдячним слухачам. Більше трьох (3!) годин безперервного(!) музичного шоу найвищої якості. Це було неперевершено.
Атмосфера концерту була по-справжньому незабутньою! Сантана - весь у білому, у своєму відомому капелюсі - зі сцени творив чудо. Безумовно, він - великий музикант, проте його команда також достойні свого лідера.
Дві повноцінних ударних установки, ритм-група, фантастична духова група: тромбон і труба, клавішник-віртуоз, надзвичайний соло-ритм гітарист, неперевершений басист - майстер бас-фанку, а також два солісти - всі вони були надзвичайно органічні і відверті у тому потоці енергетики, який линув зі сцени у зал "України".
А які компліментів варта тендітна жінка-джазовий барабанщик (одночасно і молода 51-річна дружина Карлоса Сінді Блекмен), яка за п'ятнадцять филин довела публіку до екстазу неповторним соло на барабанах!

І, о, великий Боже, як Сантана виконував блюз... Його гітара - це жива істота, яка розмовляє, плаче і сміється разом зі своїм власником, надзвичайно чутливо вловлюючи його настрій і бажання. Сантана - один з небагатьох гітаристів, якого можна впізнати по грі з перших же звуків чи акордів. Фірмова пластичність, ажурні імпровізації, густий соковитий саунд і ліризм - все властиве йому, як нікому іншому.

Маестро багато спілкувався з публікою, говорячи прості і зрозумілі кожній людині речі: про любов і довіру, талант і відповідальність, про жінку і почуття, про важливе і другорядне у житті, про мету і призначення кожного з нас. І, скажу щиро, я йому вірив. Вірив як вірять лікарю чи як вірять батькові. Щирості цієї людини цілком вистачає на заповнений зал, та й, напевно, на цілий світ.

image Click to view


Santana - While My Guitar Gently Weeps

Сьогодні пів-дня слухаю диск «Guitar Heaven...» І мушу сказати, щоб оцінити всю значущість цього альбому досить просто подивитися на трек-лист: кожну з композицій, яка сама по собі є перевіреною часом класикою, виконує легендарна постать. І все ж це, безумовно, альбом Сантани - бездоганні фірмові гітарні партії починають і закінчують кожен трек, створюючи неповторні аранжування.

image Click to view


Santana & Jacoby Shaddix do Deep Purple's "Smoke On The Water"

Відкриває альбом Whole Lotta Love, яскрава і зухвала пісня Led Zeppelin, виконана Крісом Корнеллом, при чому музикантам вдалося повністю зберегти енергетику і соковитість цього хіта. Скотт Уейланд (зі Stone Temple Pilots) забезпечив вокальну партію для Can't You Hear Me Knocking, пісні, яку свого часу співали всі фанати The Rolling Stones, в той час як Роб Томас, з яким Сантана співпрацює вже не перший раз, співає хіт групи Cream Sunshine Of Your Love і тут просто неможливо знайти якісь недоліки. Одним з найцікавіших каверів став бітлівський While My Guitar Gently Weeps - дивовижний вокал India.Arie ідеально поєднуєцця тут зі скрипкою Йо-Йо Ма, а гітара Сантани дуже обережно підкреслює достоїнства цього тандему. Іншою несподіванкою стала поява репера Nas на Back In Black - відомій пісні AC/DC, і цей хід робить честь як реперу, так і ударнику, бек-вокалістам і гітаристам Сантани. Честер Беннінгтон (Linkin Park) і Рей Манзарек (The Doors) приєднуються до групи у хіті Riders On The Storm, а честь виконати легендарну композицію Deep Purple Smoke On The Water випала Джекобі Шеддіксу з Papa Roach і він гідно впорався з цим хоча і на свій манер. Ну і ще один легендарний співак-легенда Джо Кокер прикрасив своїм виконанням пісню Джиммі Хендрікса Little Wing, а завершує цей феноменальний альбом Under The Bridge хіт Red Hot Chili Peppers.

image Click to view


Santana & Joe Cocker do Jimi Hendrix Experience's "Little Wing"

І це лише невелика частина сюрпризів, на які здатний Карлос Сантана.
Учора по "Music Radio 101.5 FM" йшла передача-трансляція інтерв'ю з Карлосом Сантаною, присвячена вечірньому концертові. Мене вразило кілька зізнань маестро.
На традиційне питання "У чому секрет вашого успіху?", замислившись на секунду Сантана відповів, що він завжди в пошуку, завжди у розвитку. І важливо зберігати якості дитини п'ятирічного віку: бути щирим і намагатись весь час пізнавати світ у всій його багатогранності, не спиняючись ні на на мить. И дійсно, голи подивитись на музичний бек-ґраунд музиканта, - так воно і є насправді. Кожен новий альбом є дзеркальним відображенням його душі. Його внесок у світову музичну культуру величезний.
В інтерв'ю він також однозначно висловився щодо свого віку і стану: "Мені подобається, що мені шістдесят три роки. Я пробую свій пульс і відчуваю - він б'ється. Деякі хіпі мого покоління постійно обернені і дивляться назад. Я ж знаходжу себе в сьогоденні. Я не є людиною зі вчорашнього дня"
А от щодо свого останнього альбому, у інтерв'ю він сказав, приблизно наступне: "Щоб записати ці пісні потрібна була неймовірна довіра, довіра з боку усіх фантастично талановитих людей, шо прийняли участь у проекті. Вони довірилися мені, я довірився їм, тому виникла ланцюгова реакція любові, бо вища форма любові - це саме довіра".
А ще надзвичайно сердечно Сантана відізвався про свого батька, який був у його житті першим авторитетом, до числа котрих у музиці згодом додались і Бі Бі Кінґ та Майлз Девіс. У світ музику його привів саме батько, який був скрипалем. Карлос залишаєцця дуже вдячний йому за це. За зізнанням Сантани - музика є для нього універсальним засобом спілкування. І зростав він на кращих її зразках. Його кумирами були поруч з названими, також Боб Марлі і, звісно, - "Бітлз". Згодом у його творчості з’явилися мотиви Індії, Африки, Південної Америки.
Як на мене - таке відношення до свого батька чоловіка у 63 роки не може не зворушити...

image Click to view


Santana & Scott Weiland do The Rolling Stones' "Can't You Hear Me Knocking"

Його батьківщина - невелике мексиканський містечко. Його перше натхнення - рідні, розпечені вулиці, натомлені сонцем. Його перші слухачі - зачаровані туристи із зайвим доларом у кишені, похмурі мачо з мачете за пазухою і, звісно ж, дівчата, з чорними, закоханими очима. До восьми років Карлос вже - місцева знаменитість. На центральній площі міста його прості, але зворушливі мелодії щовечора заводять нудьгуючу публіку. Можливо, Карлос так і залишився б доморощеним генієм, якби у 1955 році його сім'я не переїхала до Тіхуани, а пізніше - до Сан-Франциско. Великі міста - великі можливості. У Тіхуані Сантана розробив власний стиль - суміш мексиканського драйву з душевною глибиною американського блюзу. У Сан-Франциско - він довів цей стиль до професійної досконалості. Так вільний голос його гітари - заговорив на одній мові з новонародженою епохою хіппі.

Запрошення Сантани на легендарний фестиваль «Woodstock» у 1969 році стало його першим офіційним визнанням. І пропуском у великий шоу-бізнес. Навіть не дивлячись на скромний гонорар у тисячу доларів. Група «Santana Blues Band» працювала з небаченою раніше енергетикою. Грою Карлоса вражені були всі, від Джиммі Хендрікса до медіа-магнатів з «Columbia Records». Дебютний сольний альбом «Santana» стає платиновим за буквально якісь лічені тижні.

Так почалася велика кар'єра великого музиканта. Протягом кількох десятиліть Карлос Сантана продовжував шукати досконалість. Іноді цей шлях вів його до джазу. Тоді народжувалася музика у співавторстві з такими віртуозами, як Джон Маклафлін і Майлз Девіс. Потім, Карлос знову звертався до прямолінійних фатальних рифів і гарячих латиноамериканських настроїв. Так з'явилися альбоми «Amigos» та «Festival».

Палітра його інтересів, це завжди - цілий світ. Кількість його шанувальників - вже давно обчислюється у десятках мільйонів. У 1999 році, після виходу платівки «Supernatural», перед ним впали усі провідні хіт-паради Європи та Америки. Легендарні дуети з Робом Томасом, Лорін Хілл і Еріком Клептоном досі затребувані в ротації найбільших музичний радіостанцій і телеканалів. І вже десята премія «Греммі» дісталася маестро за повном правом.

image Click to view


Santana & Jonny Lang do "I Ain't Superstitious"

Він завжди говорить те, що відчуває. Його слова - пронизливі й точні. Вони змушують сміятися і плакати. І нікого не залишають байдужим. Його голос - живе в струнах його гітари. Слухати цей натхненний голос можна воістину нескінченно. Карлос Сантана - людина, якій не потрібен перекладач, щоб висловити свої почуття. Його розуміють і люблять на всіх континентах. Незалежно від віку, статі та віросповідання. Музика без кордонів, Музика Світу - його фірмовий стиль. Розпечений сплав рок-н-ролу, блюзу, сальси і ще чогось латинського, який рветься назовні з вулкана нестримною душі.

image Click to view


Santana. Smooth (feat Rob Thomas)

Численні сольні твори і хіти Карлоса Сантани, що виконуються спільно зі світовими музикантами, моментально впізнавані з перших звуків - "Maria Maria", "Corazon espinado", "Europa", "Oye Como Va", "Smooth" ... Цей список можна продовжувати до нескінченності, також як і список зоряних імен, з якими він спільно творив: Ерік Клептон (Eric Clapton), Джордж Бенсон (George Benson), Джон Лі Хукер (John Lee Hooker), Джо Кокер (Joe Cocker), Лорін Хілл (Lauryn Hill), Стівен Тайлер (Steven Tyler), Сіл (Seal), Шакіра (Shakira) та багатєнно інших…

image Click to view


Santana. Maria Maria

image Click to view


Carlos Santana. Oye Como Va

image Click to view


Santana. Corazón Espinado (feat Maná)

* * *

legend, best music, рок, Карлос Сантана, santana, музичний салон, музика, Сантана, rock

Previous post Next post
Up