Сьогодні - Marilyn Monroe

Jun 01, 2011 10:09



Її можна назвати найвідомішою жінкою у світі, вона залишаєцця негаснучим [cекс-]символом Голлівуду.

Мерилін Монро народилася о 9:30 ранку, 1 червня 1926 року в Загальній лікарні Лос-Анджелесу з ім'ям Норма Джин Бейкер. Так її назвала мати, Гледіс Монро Бейкер, на честь популярної тоді актриси Норми Толмедж. Батьком Гледіс вказала якогось Мартіна Мортенсона, але на той час вони розлучилися, тому це батьківство викликає сумніви. У віці двох тижнів Норма Джин була віддана до прийомної родини, де вона жила доки їй не виповнилося 7 років. Після самогубства батька, мати пережила нервовий зрив.

У 16 років Норма вийшла заміж за Джима Доґерті, після чого кинула школу і оселилася у нього. Через рік після весілля він найнявся в торговий флот, а Норма Джин пішла працювати на авіаційний завод. Але скоро вона кидає роботу на заводі, щоб почати кар'єру моделі. А якось, у кінці 1944 року, коли Норма Джин працювала на «Рейдіо Плейн», там з'явився армійський фотограф, щоб фотографувати жінок, що виконували військове замовлення, для журналу, щоб підняти бойовий дух солдатів. Він запропонував їй позувати за 5 доларів на годину, і Норма Джин погодилася. У 1988 році журнал «Пентхаус» опублікував сенсаційний матеріал про те, що був знайдений фільм еротичного змісту 1944 року за участю Норми. Напередодні Різдва 1945 року Доґерті заявив, що вона має обрати щось одне: зніматися для журналів або бути його дружиною. 13 вересня 1946 року вони розлучилися.

Загалом вона була одруженою тричі. Другим її чоловіком був бейсбольна зірка Джо ді Маджіо, а третім - драматург Артур Міллер, який написав для неї сценарій серйозного фільму «Непристосовані» (англ. Misfits, 1961), що і став останньою її роботою.

У 1951 році Мерилін познайомилася з Джоном Кеннеді, який згодом став президентом США. З 1954 року вони вступили в інтимний зв'язок і були близькими до 1960 року. Весь цей час вона вела щоденник, в який заносила уривки розмов з Кеннеді. Під час розмов з друзями Джон обговорював політичні проблеми або пояснював те або інше ухвалене урядом рішення. Природно, ці розмови не призначалися для широкої публіки, але являли собою невід'ємну частину життя. Щоденник міг містити компрометуючу інформацію і на президента, і на політику країни в цілому. Цей щоденник таємним чином пропав після смерті Мерилін. Але ці відомості навряд чи можна вважати достовірними.

Кар'єра Норми у Голлівуді складалась досить стрімко. У віці 20 років вона отримала обіцянку укласти контракт на кіностудії «Двадцяте сторіччя Фокс», куди її брали статисткою. На студії їй і дали ім'я, під яким вона згодом стала знаменитою, - Мерилін Монро. Прізвище Монро належало її бабусі.


У кіно Мерилін Монро дебютувала 1947 року у фільмі «Небезпечні роки» (Dangerous Years), потім зіграла епізодичні ролі у фільмах «Асфальтові джунглі» (The Asphalt Jungle, 1950) і «Усе про Єву» (All About Eve, 1950). Стала найпопулярнішею акторкою 50-х років, знявшись у комедіях і мелодрамах, котрі вміло експуатували її зовнішні дані і перетворили її в секс-символ: «Джентльмени віддають перевагу блондинкам» (Gentlemen prefer blondes), 1953), «Як вийти заміж за мільйонера» (How to marry a Millionaire, (1953), «Сверблячка сьомого року» (The seven year itch, 1955), «Ніагара» (Niagara, 1953), «Ріка, звідки не повертаються» (River of No Return, 1954). У середині 1950-х вивчалася в акторській студії у Нью-Йорку - це допомогло їй розвити акторську майстерність і розкрити драматичне дарування у фільмах «Автобусна зупинка» (Bus Stop, 1956), «Принц і співачка» (The Prince and the Showgirl, 1957). Знялася вона також у відомих комедіях «У джазі тільки дівчата» (Some like it hot, 1959) і «Займемося коханням» (англ. Let's Make Love, 1960).

Сьогодні їй виповнилося б 85 років...





Фільм про життя ММ

part I

image Click to view



part III

image Click to view



part IV

image Click to view





До речі, колись страшенно давно я читав книжку про ММ і особливо запам'ятався один епізод із ранньої юності тоді ще Норми Джин Бейкер. Молода актриса зустрічалася з якимсь бухгалтером. Цей тип, мабуть, не розгледів у своїй подружці майбутню світову зірку і їх стосунки стрімко йшли до розставання. Сентиментальна дівчина вирішила зробити своєму бойфренду прощальний подарунок і купити йому золотий годинник. Її найперша картина тільки-тільки вийшла на екрани, про актрису Мерилін Монро ще не знав ніхто і мільйонні гонорари їй ще не загрожували. Однак одна дуже поважна голлівудська критикесса вже написала у своїй колонці, що у цієї дівчини велике майбутнє і вона далеко піде. І оскільки грошей на подарунок другові у Норми Джин не було, вона прийшла до ювелірного магазину і показала власнику цю газетну замітку та попросила продати їй годинник під чесне слово. Заплатити вона пообіцяла якось потім. І (о чудо) продавець погодився! Ну як же! Адже САМА "однадужеповажнаголлівудська критикесса" про неї написала!
Ну а далі все, як і належить. Годинник опинилися на руці бухгалтера. Проте бухгалтер її все одно кинув. Мерилін Монро стала зіркою кіно №1 на всі часи.
А у мене все не йде з думки ця замітка і думка про те, якою все-таки безцінною буває справжня репутація...

Дивіцця також ЦЕ

жінка, best actress, marilyn monroe, жінки світу, femme fatal

Previous post Next post
Up