What comes before people start giving a shit about Palestine?

Jun 03, 2010 00:11

PART-A!
Det er velkommen hjem fest for vakre Kai! Pluss "jeg er ferdig med studiene" fest for vakre Oda!
Den er fredag 11 juni, fra ca syv tiden og ut så lenge vi gidder. Les mer nederst.

Men først bittelitt om verden. Det har seg nu slik, at den fascistiske apartheidstaten Israel fant det for godt å borde et skip med sårt trengte bistandsartikler, ( Read more... )

Leave a comment

adamien June 3 2010, 11:52:41 UTC
Da må du nok lese mer.
Økonomien til Kina og Israel er totalt forskjellig. Noe bare størrelsen tilsier. Kina har en enorm industri på mange områder, seriøst så tror jeg boikott der som alle andre steder ville vært lettere hvis det hadde eksistert noen reell vilje fra makthavere til å hindre investeringer. bl.a Norge driver med omfattende industribygging, ikke nedbygging.
Uansett er industrien for stor og for omfattende til å få resultater alene med en gang. Da kan man spørre seg om man børe gjøre noe riktig fordi det funker, eller om man bør gjøre det fordi det er riktig.

Israels industri derimot består av "sikkerhets"utstyr. "tested on ground" dvs på palestinere. Oliven (gjerne fra okkuperte områder), druer, vin, appelsiner, og et metall som er mye brukt i mobiltelefoner, og firmaer som driver med overfladisk anstendige ting som bygging av trikker, men om indirekte sementerer okkupasjonen ved å bygge rundt den og basert på den.

I sør afrika var boikott det eneste virkemiddelet som hjalp under apartheid. Det skapte en diskusjon innenfor og utenfor landet om regimet var forsvarlig og bare det, ikke nødvendigvis at folk sultet hvis ikke de gjorde som det internasjonale samfunnet sa, kan være nok til å få til enorme forbedringer.

Hvis du mener det begynner å bli litt for lenge siden, så er vest-sahara og den marokkanske regjeringens overtramp i den regionen verdt å sette seg inni. Også der har starten på en boikott vært et effektivt virkemiddel og man kan bare håpe at det vil fortsette å være i fremtiden. Uansett hvor mange interesser norsk stat og kapital måtte ha der.

Reply

tego June 3 2010, 12:33:02 UTC
Jeg må definitivt lese meg mer opp på saken, fordi jeg har ingen kunnskap om den slik du har. Gode eksempler på at boikott har fungert tidligere! Jeg tok et emne i høst om handel og sikkerhet i Østasia, der jeg leste mye om vestens forsøk på å forandre Beijing og Pyongyangs meninger gjennom økonmiske sanksjoner, og om hvor dårlig det fungerte. Det var deprimerende lesning og gjorde meg enda mer usikker og enda mindre håpefull på hva i all verden man egentlig skal gjøre med vanstyrer i fremmede land / hva ledere skal gjøre med urettferdige situasjoner utenfor sin egen suverenitetssone.

Som du sier, er det ikke mulig å sammenlikne Israel og Kina.

Reply

ostepop June 3 2010, 17:09:09 UTC
Se kommentaren til kai under, angående festen.

Reply

adamien June 4 2010, 08:33:37 UTC
Ledere ønsker ikke å gjøre noe urettferdige situasjoner utenfor sin egen suverenitestssone. Folket må ikke bare "ønske" å gjøre noe med det, men aktivt handle for å gjøre noe så "ledere" føler seg tvunget. MEN store deler av vår nåverende fantastiske levestandard kan spores tilbake til elendige (men kostnadseffektive) forhold i land vi handler i. Ikke bare det men norske selskaper tjener enorme penger på nykolonialisme, med det mener jeg helt konkret:
- Telenor i større og større deler av asia og afrika.
- Shell og statoil ogver hele verden. Aller sist i Irak hvor statoil sammen med et russisk selskap har kjøpt en av de største oljefeltene i verden, under en regjering som ingen i det irakiske sivilsamfunnet har tillit til. Faktisk ser det ut som Irak er på vei mot borgerkrig.
- Norsk fiske/oppdrettsindustri som fisker opp hele kystlinjer i søramerika, så de som lever av fiske ikke har noe selge/leve av. Mate 1,5kg fisk til 1kg fisk oppe i norge og lure på hvorfor havet har mistet 90% av biomassen siden 1950 tallet. Lakseoljeindustrien i vest-sahara ble boikottet og måtte dermed trekke seg ut. Sjefen i firmaet satte skylden over på datterselskapet "han ikke hadde noen kontroll over".

Folk vil heller ha billig fisk en etisk fisk.
Det finns ingen med Nike sko som vil ofre lunsjpausen sin, men arbeidsforholdene til de som lager skoene kommer i andre rekke.
Det er ikke før denne mentaliteten forsvinner at lederere vil presses til å handle. Stat/kapitalen har intet ønske om å informere sine borgere om disse tingene, urettferdigheten ledere prøver å dekke blir konsistent avslørt av frivillige grupper. Den siste tiden har folk som fredelig deler ut løpesedler mot pels blitt fordbudt å gjøre dette "innenfor 250meter av en pelsbutikk innenfor ring1" hvilket vil si at hele ytringsfriheten ikke gjelder i Oslo sentrum. Man risikerer 10800 i bot eller 22 dagers fengsel.
Uansett hvordan man vrir og vender på et er faktum at vi ikke har reell politisk frihet innenfor systemet, og at vi ikke kan stole på "lederne" til å sette personer over profitt.

...Wow. Vakke meningen å øse alt dette over deg. Bare er litt opprørt over det nåverende politiske landskapet.

AD

Reply


Leave a comment

Up