Німеччина: Берлін, рекомендую Hop On Hop Off

Apr 28, 2020 01:13

Про що ще писати на карантині, як не про подорожі :) Але не буду мучити себе і вас мільйоном блакитних хвиль кіпрських пляжів, розрекламую коротенько тему, на яку підсіла всього пару років як - екскурсії містом на автобусах Hop On Hop Off.




Вперше спробувала в Берліні. Стимулювало мене те, що поїздка займала буквально пару днів, хотілося побачити по максимуму, причому в абсолютно незнайомому місті. А тут і зупинка екскурсійного автобуса зовсім поруч з орендованим мною помешканням...

Червоні автобуси (вони також бувають зеленими, жовтими, чорними, але завжди - двоповерхові) курсують центром міста і мають багато зупинок. Квиток купується в автобусі у водія чи у промоутерів, які тусять на деяких зупинках, також в екскурсійних агенствах і - онлайн. Останній варіант часто вигідніший, бо надають знижку. Зазвичай Hop On Hop Off входить в дискотні програми різноманітних туристичних карток, наприклад, Berlin WelcomeCard.

В той, самий перший раз купляла квиток онлайн і він коштував 16 євро (у водія, здається, 21 євро).



Цього року каталися вже дорожче.

Діє квиточок 24 години (також бувають на 2-3 доби і т.ін.). Але час роботи автобуса обмежений, найчастіше о 5-6 годині вечора автобуси висаджують всіх пасажирів на найближчій зупинці, після чого їдуть на стоянку.

Біля водія стоїть коробка з навушниками і лежать мапи. Рекомендую брать все! Навіть із закачанними Гугломапами на смартфоні

На мапах відмічені всі маршрути і зупинки, також деякі пам'ятки архітектури, що полегшує орієнтування в малознайомому місті.



Навушники вставляються в маленькі коробочки, що висять перед кожним місцем.



За допомогою простої панелі вибираєте мову, на якій хочете слухати екскурсійний матеріал. В цьому автобусі навіть українська була! Екскурсовода з мікрофоном нема, вся трансляція ведеться в записі. Текст вмикається в потрібних місцях, коли автобус проїжджає повз потрібну пам'ятку, в проміжках грає нейтральна музика.

На будь-якій зупинці можна вийти і обстежити місцину самостійно, після чого сісти на наступний автобус цього ж оператора. Виходити-заходити і кататися можна скільки завгодно в межах часового проміжку квитка. Лайфхак: якщо живете в центрі, автобусом Hop On Hop Off можна користатися в якості міського транспорту для пересування містом (звичайно, за наявності діючого квитка), тим самим економлячи на проїзді. Зверніть увагу, що якщо ви купили (чи активували куплений онлайн) квиток сьогодні о 15:00, то він діє і завтра до 14:59.

Як вже писала вище, у автобусів 2 поверхи. Звичайно, всі біжать на другий :)



В дощову погоду другий поверх затягують дашком. В холодну пору року ще й добре опалюють, тож не бійтеся підійматися нагору взимку.

Найкозирніші місця - передній ряд, з панорамними вікнами і великим простором для ніг.



Завжди зайняті, але пасажири регулярно виходять на зупинках, що викликали їхню цікавість, тож якщо тримати руку на пульсі, рано чи пізно це місце буде вашим :)

Я дуже полюбила такий вид екскурсій! Бачиш максимум пам'яток, при тому з хорошою історичною довідкою, ноги не відпадають від втоми, а голова не пухне від того, що десь заблукав. В деяких містах (в тому ж самому Берліні, наприклад) катаюся по другому разу із великим задоволенням.

фото, берлін, подорожі, відпустка

Previous post Next post
Up