Звернення до споживачів електроенергії

Dec 19, 2014 18:48

19-12-2014

В Україні зберігається доволі складна енергетична ситуація. Станом на 19 грудня відключено 29 енергоблоків на електростанціях України, з них 19 енергоблоків генкомпаній (8 блоків на ПАТ «ДТЕК Дніпроенерго» і 11 блоків на ПАТ «Центренерго»). З урахуванням проблем з постачанням природного газу, дефіциту вугілля та гідроресурсів, в країні виробляється менше електричної енергії, ніж це вимагають потреби споживачів. З початком холодів ця тенденція стає гострішою. Спочатку за рекомендацією НЕК «Укренерго» ПАТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» застосовувало графіки обмеження потужності та обмеження використання електричної енергії. Ними енергопостачальна компанія рекомендувала споживачам використовувати менше електроенергії у години максимуму, сподіваючись так вийти із ситуації. Але, на жаль, ці заходи не дали результати. Споживання електричної енергії залишалося вищим за обсяги її вироблення. І тому Міністерство палива та вугільної енергетики України змушене було ввести графіки аварійних відключень споживачів, які діють з 1 грудня 2014 року.


Електроенергію вимикають переважно в години ранкового та вечірнього максимуму. Саме у цей час виникає найбільше навантаження на електричні мережі. Графіки обмеження споживання електричної потужності та графіки аварійних відключень електроенергії застосовано відповідно до «Інструкції про складання і застосування графіків обмеження та аварійного відключення споживачів, а також протиаварійних систем зниження електроспоживання» (затверджена наказом Міністерства палива та енергетики України 23.11.2006 року №456 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 19.02.2007 р. за №151/13418) для забезпечення надійної роботи Об’єднаної енергосистеми України в умовах дисбалансу між виробництвом та споживанням електроенергії (потужності), а також для запобігання порушення гранично-допустимих режимів роботи гідроелектростанцій і водосховищ України та дотримання узгодженого графіка перетоків електроенергії з енергооб’єднанням країн СНД та Балтії.

Останній раз вищевказані графіки масово вводилися наприкінці 90-х років минулого століття, коли мали місце значні перебої з поставками палива на електростанції у зв’язку з кризами платежів. Після 2000 року, коли ситуація стабілізувалася, дані графіки жодного разу не застосовувалися, хоча кожного року складаються, погоджуються та затверджуються і діють у період з 1 жовтня по 1 жовтня.

Розуміємо, що найбільше проблем виникає через те, що мешканці області не знають, коли і як надовго вимкнуть електропостачання.

До 24 грудня 2014 року будуть оприлюднені нові графіки аварійних відключень з розбивкою на години та населені пункти. Ознайомитися з ними можна буде на офіційному сайті підприємства.

Аби уникнути аварійних відключень електроенергії радимо жителям області економно використовувати електричні прилади у години максимуму. За можливості вмикати бойлери, пральні машини та іншу енергоємну побутову техніку вночі, коли навантаження на мережі менше. Також необхідно вимикати лампи, виходячи з кімнати та не залишати електроприлади в режимі очікування. Такі запобіжні заходи не лише допоможуть уникнути аварійних ситуацій, а й заощадять сімейний бюджет. Допомогти у даній ситуації можуть і підприємства, якщо хоча б частково відмовляться від вуличного освітлення та ілюмінації, переведуть роботу компаній на нічний графік.

Звертаємося до голів районних рад та районний державних адміністрацій з проханням роз’яснити ситуацію населенню. Тільки спільними зусиллями ми зможемо зберегти спокій та нормальний режим роботи як працівників енергокомпаній, так і мешканців області.

Варто зазначити, що ПАТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» у даній ситуації теж не в кращому становищі, адже несе значні збитки, що пов’язані зі зменшенням плати споживачів за використану електроенергію. Вимкнення електроживлення - не ініціатива енергетиків області, а крайня необхідність, відмова від якої може призвести до краху Енергосистеми. І тоді вже точно вся країна потоне у суцільній темряві щонайменше на 2-3 тижні, а то й на місяці, адже відновлення системи енергопостачання - справа затратна і тривала.

Тож ПАТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» розраховує на розуміння споживачів. Енергетики зараз працюють у авральному режимі. І просто не мають часу відволікатися на пікети споживачів. Варто зазначити, що останні не призведуть ні до чого, крім озлоблення. А сьогодні, як ніколи, нам варто триматися разом, адже тільки злагодженими діями ми зможемо подолати нинішню критичну ситуацію.

Адміністрація ПАТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО»
Джерело

Точного графика пока нет, но, по моим наблюдениям, он сейчас такой 2/2
Достали свечи, оставшиеся со времён перестройки, мама убедилась, что не так их и "много" если они не просто лежат, а горят. Конечно, событие не неожиданное, но, к неудобствам привыкать сложнее, особенно, когда они только начинаются.
Так что, если меня нет, то, понятно почему, а я пошла искать открытку, которую хотела поставить ещё с утра.

читаю новости, Украина

Previous post Next post
Up