Монастир біля Луцька отримав мощі святого з Чернігівщини

Dec 18, 2011 20:58

Відсьогодні Свято-Миколаївський чоловічий монастир у Жидичині має ікону з частинкою мощей святого Меркурія Бригинського.



Храм, незважаючи на пізній час, був повен людей - священиків, монахів, семінаристів та мирян.


Духовенство на чолі з архиєпископом Луцьким і Волинським УПЦ КП Михаїлом відслужило акафіст преподобному.

Владика у своїй проповіді зазначив, що святий Меркурій жив не у часи середньовіччя, а у ХХ-му столітті, під час гонінь на церкву. Незважаючи на те, що тоді прагнули зробити "радянську людину", преподобний залишився людиною по образу і подобі Божій.

Святий Меркурій народився на Чернігівщині. Був монахом Києво-Печерської лаври. Після її закриття він потрапив у село Бригинці на Чернігівщині, де зміг збудувати Свято-Троїцький храм. Після його смерті зафіксовані випадки зцілення людей.

Архиєпископ Михаїл зауважив, що святі Чернігівщини і Волині мають зв'язок: Це - преподобний Микола Святоша, який був князем як Луцьким, так і Чернігівським. Це і святий Феодосій Чернігівський, частинка мощей якого є у Луцьку. Відтепер Волинь і Чернігівщину поєднує і Меркурій Бригинський, частинка мощей якого перебуватиме у Жидичині.

Владика зауважив, що канонізація святого Меркурія відбулася раніше. А прославлення преподобного відбулося нещодавно у Чернігові. Там був присутній і архиєпископ Луцький і Волинський.

Детальніше про самого святого можна прочитати тут і тут

Жидичин, УПЦ КП, традиції, Київ, Я, монастир, Чернігівщина, релігія, Волинь, християнство, церква

Previous post Next post
Up