Summer pudding

Jul 13, 2014 22:48

Хозяйкам на заметку. Особенно тем, у кого в хозяйстве нынче много летних ягод - малины, смородины, а также всегда имеется вчерашний белый хлеб, пусть даже в виде батона нарезного.

Летний пуддинг - Summer pudding - из английской якобы классики. Неожиданно -- очень вкусно! Холодненький, сочный. Самое сложное в нем - это разве что форму хлебом выложить, и готовить надо заранее, а так, в целом, очень легкий в приготовлении. Делюсь, и себе на память.



Понадобится белый хлеб, "вчерашний" (я брала тостовый хлеб, уже в нарезке, чтобы куски были одинаковой толщины; ягоды - все подряд, малины побольше, смородины поменьше. По количеству - полная с горкой миска, в которой будете делать пудинг. Сахар - 5-6 столовых ложек, по вкусу.
Готовила так:
- Салатную миску среднего размера застелить внахлест 2-3 слоями пищевой пленки, оставляя концы по краям (потом ими нужно будет завернуть пудинг сверху).
- Ягоды промыть, поместить в ковшик, добавить сахар, нагреть на слабом огне почти до кипения, чтобы сахар растворился, а ягоды дали сок. Малину я поделила пополам - половину приварила, половину положила в пудинг свежей.
- У хлеба срезать корочки. Вырезать круг - на дно миски. Остальными кусками выложить бортики формы, подрезая их таким образом, чтобы куски плотно прилегали друг к другу. На это я потратила больше всего времени, и так и эдак.
- Выложить ягоды в подготовленную "хлебную" форму, если сока слишком много - весь его класть не нужно, лучше оставить прозапас, чтобы полить пудинг перед подачей. Сока по идее должно быть столько, чтобы хлеб пропитался, но не был слишком влажным. Если начинки оказалось мало, можно проложить ее тонким слоем хлеба.
- Сверху плотно выложить пудинг кусочками хлеба, закрыть пленкой. Положить сверху блюдце подходящего размера, поставить гнет (например, банку консервов или две), поставить на ночь в холодильник.
- Для подачи перевернуть и выложить на блюдо, если где-то остались белые кусочки хлеба - пропитать по-бырому оставшимся сиропом.

Пишут, что подавать со сметаной или взбитыми сливками

Я опасалась, что при подаче всё развалится. Ничего не развалилось! Пудинг держит форму, кусочки тоже. Вкус кисло-сладкий, очень свежий.

Вот рецепты из интернетов, которыми я вдохновлялась:

==================================================
Butter, to grease
Half a loaf of slightly stale, good quality white bread, crusts removed
225g redcurrants
675g raspberries
2-3 tbsp caster sugar
1 tsp rosewater

1. Line a pudding basin or deep bowl (about 1 litre capacity) with bread, cutting it so it fits snugly with no gaps. Cut a lid.

2. Put the fruit in a small pan with the sugar, 2 tbsp water and rosewater and heat gently to simmering point - don't stir unless absolutely necessary to avoid crushing the fruit. Taste and add more sugar if necessary.

Weighting down summer pudding. Photograph: Felicity Cloake for the Guardian

3. Pour the hot fruit and most of the syrup into the basin and top with the lid of bread, reserving any excess fruit or syrup for serving. Put a plate on top of the basin, pressing into it, and weight down with a tin or similar. When cool, refrigerate overnight before turning out and serving with extra syrup (useful for covering any pale patches) and plenty of cream.

========================================
==================================================
dessert recipes | serves 8

Jamie Oliver magazine:

We’ve spread the bread with a little jam to stop it getting too soggy, but this isn’t traditional.

1. Grease an 850ml (1.5 pints) pudding basin with olive oil and then line with 2 sheets of clingfilm, letting a little bit overhang.
2. Place all the berries in a large, heavy-based saucepan with the sugar, orange juice and vanilla paste (if using). Cook over a low heat for 3-5 minutes, until the sugar dissolves and juices start
bleeding from the fruit. Set aside to cool.
3. Spread the jam over the bread. Line the basin with 6 of the slices, with the jam facing inside. Overlap slightly to ensure no gaps, and press the bread against the sides.
4. Spoon the cooled fruit and half its juice into the lined basin, reserving the remaining juice. Cover the pudding with the last slice of bread, then pull over the overhanging clingfilm. Place a saucer that fits inside the basin on top of the pudding, then place a weight, about 2kg, on top of it. Refrigerate overnight to soak up the juices.
5 Strain the leftover juice through a fine sieve into a small pan. Bring to the boil, then simmer for 5-10 minutes, until the juice has reduced into a light syrup. Pour into a jug and keep in the fridge.
6. To serve, open the clingfilm and carefully invert the pudding onto a plate. Drizzle large slices with the syrup and serve with crème fraîche or cream, if you like.

Per serving 200 cals, 0.9g fat (0.1g saturated), 3.8g protein, 42.2g carbs, 30.3g sugars

=========================================
Summer pudding loaf

This is an easier to make version of the classic summer pudding that everyone loves so much and is easy to serve being loaf shaped.

Ingredients

1kg/2lb 4oz mixed summer berries: blueberries, raspberries,blackberries, redcurrants, blackcurrants

250g/9oz caster sugar

1 large unsliced white loaf or thick-sliced white bread (preferably slightly stale)

Preparation method

Line one 450g/1lb loaf tin with a double layer of cling film.

Prepare the fruit by removing any leaves and stalks. Place the blueberries, redcurrants and blackcurrants in a pan with the sugar and a couple of tablespoons of water and bring to the boil. Cook for 2-3 minutes, or until the berries have just softened and burst (don't overcook). You don’t need to cook the raspberries or blackberries so just add them to the pan at the end.

Using a sharp knife, cut the crusts off all sides of the loaf, then cut the loaf into medium-thick slices along the length of the bread, so that you have long slices rather than square slices.

Place one slice of bread in the base of the tin, trimming to fit. Place a slice of bread either side of the inside of the tin and cut slices to fit both ends of the tin.

Spoon a little juice from the cooked berries in the base to make sure that all the bread is well soaked in juice. Add the fruit gradually, making sure the bread soaks up all the juices and becomes red. When the tin is full of fruit, top with bread another slice of bread to seal it. Spoon over a couple of tablespoonfuls of juice from the berries that are left in the pan. You should have about half the amount of fruit leftover, which is lovely to serve alongside each slice.

Cover the top with cling film and place the pudding in the fridge overnight. Place a weight, such as a can of baked beans, on top of the pudding to press the mixture down, this will ensure that the mixture soaks into the bread and the pudding is firm enough to cut.

To turn out, peel back the cling film, then turn the pudding upside-down onto a plate and remove the cling film. Cut into slices and serve with the remaining berries and juice.

food

Previous post Next post
Up