Idätys

Oct 27, 2012 20:12

Idätystaulukko http://elavaravinto.fi/wp/wp-content/uploads/2015/06/id%C3%A4tystaulukko-1.1.pdf
(Huom.! Suuret pavut, esimerkiksi soijapapu tai kikherne, pitää kiehauttaa ennen syömistä, jotta haitalliset aineet, joita pavuissa luontaisesti on, hajoaisivat!)
Laita siemenet likoamaan runsaaseen veteen 4−5 tunniksi ja pavut 6−12 tunniksi. Vettä tarvitaan noin kolme kertaa siementen tai papujen tilavuuden verran.

Tässä viitteellisiä itujen mittoja:
Linssi 1/2 -2 cm
Mungpapu 1/2 -3 cm
Sinimailanen 3-5 cm
Sarviapila 2-3 cm
Viljat 1/2 -3 cm
Tattari 0,5 cm

Hygienia on tärkeää!
Pese astiat ja käyttämäsi välineet aina huolelliseti ja varsinkin kätesi aina ennen kuin käsittelet ituja! Joskus kaupan valmiista iduista on löytynyt salmonellaa, ja ulkomailta tuoduissa siemenissä se riski on aina, joten senkin vuoksi hygienia on ehdottoman tärkeää. Siementen päälle voi kaataa yli 60 asteisen veden, mungpapuihin laitan aina vedenkeittimellä keitetyn veden ja liotan ne siinä. Näin pöpöt todennäköisesti tuhoutuvat.

Mungpapujen joukossa on usein tosi kovia siemeniä. Hammas saattaa lohjeta, jollei osaa varoa; tästäkin harmista pääsee, kun käyttää kuumaa vettä liotukseen, sillä silloin kovatkin siemenet pehmenevät. Mungpavusta saa parhaan, kun sitä idättää aluksi painon alla. Siksi käytän kerrosastiaa tähän. Myös kerroskattila käy, jolleivät reiät ole liian suuria. Laitan liotetut pavut eri kerroksiin noin 1-2cm paksuudelta ja asetan päälle vedellä täytetyn muovipussin. Kun siemenelle alkaa muodostua "häntä", voi painot ottaa pois. Muista kuitenkin huuhdella säännöllisesti.

Kun sinimailasen idut ovat noin kolmen sentin pituisia, ne kannattaa viherryttää eli siirtää valoon. Itujen pienet lehdet alkavat muuttua vihreiksi; ne ovat kauniimmat tarjoilla ja sisältävät sitten myös lehtivihreää. Lasitölkin pohjalle jää usein itämättömiä siemeniä. Ne saa pois, kun täyttää tölkin vedellä; idut nousevat pintaan, josta ne voi nostella pois ja siemenet jäävät pohjalle. Viherrytyksen ajaksi idut kannattaa laittaa takaisin tölkkiin.

Tattari ja seesaminsiemenet itävät palkokasveja pikaisemmin. Tattaria tarvitsee liottaa ainoastaan 10 minuuttia. Liotuksen jälkeen jyvät itävät valmiiksi vuorokaudessa. Tattaria ei tarvitse idätyksen aikana huuhdella. Seesaminsiemenen liotusaika on hieman pitempi, 5-8 tuntia (minulla yön yli). Noin puolessa vuorokaudessa siemeneen ilmestyy pieni musta piste ja idut ovat valmiita käyttöön. Seesaminsiemeniä ei idätyksen aikana tarvitse huuhdella ollenkaan. Myös hamppu itää muutamassa vuorokaudessa. Pitempi idätysaika pilaa helposti itujen maun.

Siemeniä, joita kannattaa idättää:

  • Sinimailanen-замачивание 4 часа, проращивание 4-5 суток, 4-5 см
  • Rohtosarviapila
  • Parsakaali
  • Vihreät linssit-проращивание 2-3 суток
  • Kikherneet-проращивание 3 суток, длина 2-3 см
  • Sipuli
  • Mungpavut 8-12 часов
  • Retiisit 4-5 часов, 3-5 суток
  • Punajuuri
  • Auringonkukka
  • Seesamsiemen замочить на ночь, не промывать, проращивать 6-8 часов, потом горчат
  • Пшеница- замачивать 8-12часов, готовы 1-2 суток, 1-2 см, далее вкус приторный
  • Гречка-замочить на 10 мин, проращивать 1 сутки, промывать не нужно
  • Vihannescrassi 3-4 суток
Seuraavassa muutama vinkki itujen käytöstä erilaisissa ruoissa.

RAIKAS ITUSALAATTI
2 dl erilaisia versoja, esim. auringonkukan ja tattarin versoja
2 dl sinimailasen ituja
1 dl mungpavun ituja
1 dl karkeaksi raastettua porkkanaa
1 dl hapankaalia
1 dl raejuustoa
1/2 dl pähkinärouhetta
Sekoita salaattiainekset ja ripottele pähkinärouhe päälle. Hapankaalin mehukkuus riittää kostuttamaan salaatin niin, ettei kastiketta tarvita.

здоровье, питание, рецепты, магия, hk, женское здоровье

Previous post Next post
Up