Давно вже час

Oct 10, 2012 16:55

Originally posted by vyrij at Давно вже час
На зміну образу українця-невдахи приходить відважний воїн

Українці «тихою сапою» модернізують народну героїчну міфологію. І є шанс, що нові персонажі приживуться.

Зовсім скоро на полицях магазинів з´явиться комікс «Даогопак: Анталійська гастроль», який розповість про пригоди відважного козака-характерника Олекси Сковороди. Аналіз новинок вітчизняної кіноіндустрії та літератури свідчить, що за останні кілька років намітилася тенденція зі створення нового збірного образу українського національного героя. Він живе в різні часи й історичні епохи, але об´єднує його традиційні, іноді по-казковому гіперболізовані чоловічі риси: фізичну силу і силу волі, безстрашність і хоробрість, розум і винахідливість.

Загалом, створення нових образів у національній культурі - цілком закономірний процес. Наприклад, як зазначив у розмові з «Коментарями» заступник директора соціальної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко, все це - своєрідна реакція на глобалізацію, спроба самоідентифікації. У той самий час, підкреслив експерт, популярність тих чи інших літературних або кіногероїв є певним показником стану масової свідомості. І якщо в «лихі 90-ті» в ходу були зовсім інші персонажі, то тепер українці «дозріли» до зміни життєвих орієнтирів - що відбивається і на нових героях, яких вони для себе обирають. При цьому створення нових зразків для наслідування йде не за відмашкою держави, як у сусідній Росії, а знизу.



Даогопак

image Click to view



Чарівний горох

image Click to view

історія України, українська література, Кіно і українці., Українa, українська анімація, про козаків, козаччина, мовa, українці, українська мова

Previous post Next post
Up